Poginuo predsednik Poljske

Predsednik Poljske Leh Kačinjski, njegova supruga i svi putnici i članovi posade poginuli u avionskoj nesreći u zapadnoj Rusiji. Pronađene crne kutije, ispituje se uzrok nesreće. Formirana posebna istražna komisija sa premijerom Putinom na čelu.

U padu aviona poljske Vlade, poginuo je predsednik Leh Kačinjski, njegova supruga i svi ostali putnici i članovi posade.

Poginulo je 96 ljudi, među kojima 88 članova zvanične poljske delegacije, koja je išla na komemoraciju povodom 70 godina od masakra u Katinskoj šumi, kada su sovjetske snage ubile više hiljada Poljaka.

Uzrok nesreće još nije poznat, a kao mogući razlozi pada aviona navode se loši vremenski uslovi, ljudski faktor i kvar na avionu.

Nesreća se dogodila nešto pre 11 časova po ruskom vremenu, kada se poljski predsednički avion srušio na samo dva kilometra od aerodroma kod Smolenska, okovanog gustom maglom.

U avionu je bilo troje potpredsednika poljskog parlamenta, 11 poslanika, dva senatora, vrh poljske armije počev od načelnika Generalštaba, guverner centralne banke, poljski ombudsman, šef Biroa za nacionalnu bezbednost, predsednik Instituta pamćenja naroda, četvorica najbližih saradnika Kačinjskog u predsedničkoj kancelariji, poljski biskupi i predstavnici boračkih i organizacija porodica katinjskih žrtava.

Jedan od očevidaca, Marif Ipatov, rekao je da je ugledao avion kako u niskom letu kida grane drveća.

"Potom se čula jaka buka, kao da je eksplodirala bomba", rekao je Ipatov. Pronađene su obe crne kutije poljskog aviona Tupoljev 154 i nakon pažljive analize, znaće se tačni uzroci nesreće.

Ruski ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu rekao je da "putanja leta poljskog aviona potvrđuje da je postojalo odstupanje od predviđenog i po visini i po širini i to najmanje 150 metara".

Lokalni zvaničnici tvrde da je posada aviona na vreme bila upozorena na katastrofalne vremenske uslove u Smolensku.

Portparol guvernera Smolenske oblasti Andrej Jevsenkov rekao je da se avion srušio zbog loše vidljivosti, pokušavajući da sleti po gustoj magli.

"Kontrolor leta predlagao je posadi poljskog aviona da slete u Minsk ili Moskvu, ali su se oni ipak odlučili za Smolensk", rekao je Jevsenskov.

Jaroslav Kačinjski odustao od puta

Iako su provobitno mediji izvestili da je među putnicima bio i brat blizanac poljskog predsednika, Jaroslav Kačinjski, on je u poslednjem trenutku odustao od plana da prati brata u Rusiju.

Jaroslav je, kako prenose agencije, odlučio da ostane u Varšavi kako bi bio sa majkom koja je već nekoliko nedelja teško bolesna. Mesto u avionu prepustio je poslaniku svoje partije.

Iz izgorelog aviona koji se raspao kada se srušio nadomak piste vojnog aerodroma u Smolensku spasilačke ekipe izvukle su tela svih žrtava, koja će biti prebačena u Moskvu na identifikaciju.

Internet portali u Poljskoj od jutros su u crno-sivim bojama u znak žalosti, a jedan od tekstova glasi "Poginula elita naše zemlje".

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je imenovao komisiju, sa premijerom Vladimirom Putinom na čelu, čiji je zadatak da istraži sve okolnosti udesa, a istragu o nesreći nadgledaće glavni tužilac Rusije Jurij Čajka.

Premijer Putin je rekao da je zatražio da istraga što pre utvrdi uzrok nesreće.

"U okviru vladine komisije, koja je osnovana dekretom Vlade, treba sve učiniti da se što pre utvrde uzroci nesreće", rekao je Putin.

Iako star 20 godina, poljski predsednički avion Tu-154 je kompletno remontovan krajem prošle godine u Rusiji i bio je u savršenom stanju, izjavio je Aleksej Gusav, generalni direktor fabrike "Avijakor" u Samari. Remontovana su tri motora, elektronska oprema i oprema za navigaciju.

Poljske vlasti su razmatrale mogućnost zamene starih aviona kojima se prevoze državni funkcioneri, ali se od te zamisli odustalo zbog nedostatka novčanih sredstava.

Sedmodnevna žalost

Predsednik poljskog Sejma Bronislav Komorovski proglasio je sedam dana žalosti. Zastave ispred predsedničke palate u Varšavi spuštene su na pola koplja.

Poljaci su izašli na ulice da polože cveće i zapale sveće i budu zajedno u žalosti i molitvama za žrtve nesreće, u neverici što im, kako mnogi ponavljaju, "kobna Katinska šuma po drugi put otima elitu naroda".

Premijer Poljske Donald Tusk je nesreću u kojoj su poginuli predsednik i drugi visoki funkcioneri nazvao "najtragičnijim je događajem u posleratnoj istoriji Poljske".

"Bez obzira na političke razlike izgubili smo intelektualnu elitu naroda", rekao je bivši poljski predsednik Leh Valensa koji je bio žestoki oponent Kačinjskom.

Poljski premijer Donald Tusk sazvao je vanrednu sednicu kabineta. Prema poljskom zakonu, u slučaju smrti predsednika na čelo države stupa predsednik donjeg doma parlamenta, a to je sada Bronislav Komorovski.

Predsednik Sejma ima 14 dana da objavi datum prevremenih predsedničkih izbora koji moraju da se održe u roku od 60 dana od objavljivanja odluke o raspisivanju. Redovni izbori za šefa države bili su planirani za jesen, a Leh Kačinjski je samo dan uoči pogibije najavio da će se ponovo kandidovati.

Biografija Kačinjskog

Tragično nastradali predsednik Poljske bio je šef države proteklih pet godina. Prošle godine na evropskoj političkoj sceni često je kritikovan zbog oklevanja da potpiše Lisabonski sporazum.

Bio je među poslednjim liderima članica Unije koji su stavili potpis na njen novi ustav. Srpskoj javnosti poznat je kao jedan od doslednih protivnika samoproglašene nezavisnosti Kosova.

Leh Kačinjski, koga smatraju jednom od ključnih ličnosti moderne političke istorije Poljske, rođen je 1949. godine, u Varšavi. Godine 1980. pridružuje se sindikatu Solidarnost, koji je predvodio Leh Valensa, sa kojim je okončao saradnju 12 godina kasnije.

U vladi premijera Jiržija Buseka bio je ministar pravde, ali je široj evropskoj i svetskoj političkoj javnosti postao poznat kada je 2001. godine sa bratom blizancem Jaroslavom, osnovao desničarsku stranku Pravo i pravda.

Godinu dana kasnije izabran je za gradonačelnika Varšave, a kruna karijere je izbor za predsednika, posle pobede njegove partije na parlamentarnim izborima.

To što je brata postavio na mesto premijera, mnogi su kritikovali kao nepotizam. Uprkos popularnosti u zemlji, braća Kačinski su u Evropskoj uniji važila za izolacioniste tvrdih stavova, spremne da se suprotstave inicijativama Brisela.

Poginuo je samo dan pošto je najavio da će se na jesen ponovo kandidovati za predsednika.

Njegova smrt poklapa se sa godišnjicom masakra u Katinskoj šumi, gde je 1940. po naređenju Staljina, sovjetska tajna policija streljala 22.000 poljskih vojnika, oficira, intelektualaca.

Avionske nesreće državnika

Drugi generalni sekretar Ujedinjenih nacija Dag Hamaršeld, poginuo je 18. septembra 1961. godine, kada se njegov avion srušio tokom mirovne misije u Severnoj Rodeziji, odnosno današnjoj Zambiji.

U istoriji Jugoslavije ostalo je zabeleženo da je predsednik Saveznog izvršnog veća (predsednik vlade) SFRJ Džemal Bijedić poginuo je 18. januara 1977. godine, na letu iz Beograda za Sarajevo.

Avion u kome su bili portugalski premijer Fransisko sa Karneiro i ministar odbrane Amaro da Košta srušio se po uzletanju sa aerodroma na zgrade u predgrađu Lisabona 4. decembra 1980. godine.

Pakistanski predsednik Zia ul Hak i nekoliko visokih pakistanskih vojnih funkcionera i stradali su u avionskoj nesreći u blizini Bahavalpura, 17. avgusta 1988. godine.

Predsednik Makedonije Boris Trajkovski poginuo je 26. februara 2004. godine, kada se avion u kome se nalazio srušio se 15 kilometara od Mostara.

Poljski predsednik Leh Kačinjski jedanaesti je šef države koji je u poslednjih 50 godina izgubio život u avionskoj nesreći.

broj komentara 170 pošalji komentar
(četvrtak, 15. apr 2010, 22:30) - Miša [neregistrovani]

Saosećanje sa poljskim narodom

Vrednost državnog vrha se vidi izgleda samo kada dođe do velike tuge.
Poštovani i uvaženi državni vrh Poljske je podigo svoj narod na noge u danima koji su ih zadesili,svojom nesrećom i nesrećom po narod.
Veličina njihovih dela ih je dovela do nivoa na kome su a nesrećni dan ih je odneo.
Netreba sve zamerati pilotu,vreme će pokazati da li je morao i pored upozorenja kontrole leta da se spusta i da se pritom jedno krilo aviona naginje u jednu stranu,koja je možda i dodirnula grane šume.
Treba imati u vidu sveukupno stanje aviona pre pada i u vreme pada.
Tužan je svaki Poljak kada nema svojih vođa a sada leže jedno kraj drugog Prva Dama Poljske i Predsednik Poljske.
Vreme već pokazuje njihovu veličinu jer će okupiti svetsku elitu na svojoj sahrani u Krakovu.
Budimo veliki poštovaoci dela koje su ostavili jer to je dobar narod a nesreća koja ih je zadesila neka se više nikome ne dogodi.
Poljacima želim da se što pre organizuju u danima teškog gubitka.
Slava svim poginulim putnicima Aviona i Ponos za sve Poljake jer su imale takve sugrađane i vođe.
Miša

(sreda, 14. apr 2010, 22:53) - Katarzyna [neregistrovani]

hvala

Hvala Vama Srpska Braća!!!
Bas mi je zao da ne zivim u Vasoj drzavi. Poljaci su pljuli na Leha Kacinskoga, pricali su da je glup, ruzan itd...Nikad nisam cula da je bio dobar, posten i vredan covek, NIKAD!!!Tek sada ljudi su shvatili da je puno napravio za nas-Poljake!!!

Zelim VAMA sve najbolje!

(ponedeljak, 12. apr 2010, 07:51) - Slavka Vujasin [neregistrovani]

saučešće

Stvarno velika tragedija. Iskreno saosjećam sa poljskim narodom. Nadam se da će ova tragedija biti pouka ostalima da se nikad više ovoliki broj ljudi, jednog rukovodstva tj. jedne države, ne vozi u istom avionu.

(nedelja, 11. apr 2010, 13:42) - anonymous [neregistrovani]

Veliki gubitak

Srbija je izgubila velikog prijatelja.Iskreno sucesce porodicama nastradalih i Poljskom narodu.

(nedelja, 11. apr 2010, 12:13) - anonymous [neregistrovani]

Citava generacija

mozda i najboljih politicara,koje je Poljska imala,svi poginuli u istom danu.
Najdublje saucesce porodicama poginulih,kao i celoj Poljskoj,koja je u shoku,kao i svi mi.
Moje misli i molitve su sa vama.

(nedelja, 11. apr 2010, 12:09) - Polak [neregistrovani]

Hvala Srbijo

President Kaczynski was great Serbia's Friend. I too. Hvala Wam Srbija

(nedelja, 11. apr 2010, 11:33) - Misa [neregistrovani]

Težak udarac i gubitak

Dirnula me je vest o pogibiji državnog vrha Poljske.Utoliko pre kada se ima u vidu njegovo prijateljstvo sa našom zemljom.Veliko je pitanje putovanja poštovanih državnika i pratnje na časni dan Katinjske šume ako se ima u vidu stanje istog aviona unazad nekoliko godina i njegov remont motora,navigacije i ostalog prošle godine.
Da li se u remontovanim i kritičnim avionima sa starošću i od dvadeset i više godina može i mora voziti vrh neke države pa i Poljske.
Velika je odgovornost pilota koji upravlja takvim avionima ali i oni ljudi nisu svemogući na neplaniranim kvarovima u avionima koji idu sa amortizacijom letilice.
I pored upozorenja kontrole leta pilot se odlučio na sletanje,što mi laici osuđujemo ali da li je imao još nekih problema?Pokazaće istraga šta se desilo u avionu.
Nažalost nama ostaje da pamtimo ovaj dan kada je Katanjska šuma kod Smolensak uzela opet svoj danak od Poljaka.
Slava im i neka mirno počivaju.
Bratu blizancu koji je ostao živ želim da nastavi tamo gde je njegov brat Predsednik stao.
Miša.

(nedelja, 11. apr 2010, 07:43) - Dragan [neregistrovani]

Tragedija

ovo je najveca tragedija jedne drzave u novijoj svetskoj istoriji, kada izgine pola establishmenta jedne drzave, moje iskreno saucesce saljem porodicama poginulih LJUDI u ovoj nesreci.A poljskoj kao drzavi i narodu poljske zelim da se sto pre oporavi od ovog teskog udarca sudbine koja po ko zna koji put pokazuje da ne bira koga kada i gde.

(nedelja, 11. apr 2010, 07:38) - anonymous [neregistrovani]

Slava mu!

Otisao nam je prijatelj.

(nedelja, 11. apr 2010, 02:28) - anonymous [neregistrovani]

saucesce

Srpski Narod je izgubio iskrenog prijatelja i onog koji se u Poljskoj usudio usprotiviti USA! i nesaglasiti se sa nametnutim priznanjem fantomske "drzave" Kosova. Iskreno saucesce porodicama poginulih, Srbija je uz vas braco Poljaci.....