Читај ми!

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern podnela ostavku

Na godišnjem sastanku poslaničke grupe Laburističke partije Džasinda Ardern najavila je da će podneti ostavku na funkciju premijerke Novog Zelanda. Više nemam dovoljno "goriva" za obavljanje ovog posla, rekla je Ardernova.

Premijerski mandat Džasinde Ardern isteći će najkasnije 7. februara.

"Ja sam čovek, političari su ljudi. Dajemo sve što možemo dokle god možemo. A onda je vreme (da odemo). A za mene je došlo vreme", rekla je premijerka Novog Zelanda.

Ardernova je rekla da je tokom letnje pauze razmišljala o tome da li ima energije da nastavi ulogu premijerke i zaključila je da nije.

Džasinda Ardern je postala najmlađa žena na čelu neke vlade kada je 2017. godine, sa 37 godina, izabrana za premijerku.

Vodila je Novi Zeland kroz pandemiju kovida 19 i neke izuzetno teške situacije, uključujući teroristički napad na dve džamije u Krajstčerču i erupciju vulkana Belo ostrvo.

"Ovo je bilo najispunjenijih pet i po godina mog života. Ali, to je takođe donelo i izazove – pored programa fokusiranih na probleme stanovanja, siromaštvo dece i klimatske promene, suočili smo se i sa domaćim terorizmom, velikom prirodnom katastrofom, globalnom pandemijom i ekonomskom krizom", rekla je Džasinda Ardern.

Rekla je da nema planova za budućnost, osim da provodi više vremena sa svojom porodicom.

Džasinda Ardern je rođena je 1980. u Hamiltonu, četvrtom gradu po veličini na Novom Zelandu. Njen otac je radio kao policajac, a majka u školskom ugostiteljstvu.

Diplomirala je komunikacije i javne odnose na Univerzitetu Vaikato, a karijeru počela kao asistent u kabinetu premijerke Helen Klark.

Sa partnerom Klarkom Gejfordom ima ćerku Nev, koju je rodila nepunih godinu dana nakon što je postala premijerka. Džasinda Ardern je druga žena na čelu neke vlade koja se porodila dok je bila na funkciji.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво