Timošenkova uložila žalbu

Izborni blok Julije Timošenko podneo zahtev za poništenje rezultata predsedničkih izbora. Međunarodni posmatrači, među kojima je i OEBS, smatraju da su na izborima ispunjeni svi međunarodni standardi.

Ukrajinska premijerka Julija Timošenko, koja je poražena na predsedničkim izborima, danas je lično podnela zahtev da se ponište rezultati izbora, potvrđeno je u nadležnom sudu u Kijevu.

Timošenko je posle podne, u pratnji nekoliko poslanika iz njenog političkog bloka (BJT), uložila žalbu Vrhovnom upravnom sudu, koji je nadležan za ova pitanja. Portparol suda potvrdio je da je Timošenko podnela zahtev.

Štab Julije Timošenko tvrdi da poseduje video snimke i izjave svedoka kojima može da dokaže da je bilo falsifikovanja izbornih rezultata. Nakon predsedničkih izbora, ona odbila da prizna pobedu lidera opozicije Viktora Janukoviča i najavila da će sudu uložiti žalbu.

"Želim veoma jasno da kažem - Janukovič nije naš predsednik. Šta god se desilo u budućnosti, on nikada neće postati legitimno izabran predsednik Ukrajine", rekla je nakon izbora Timošenkova u televizijskom obraćanju naciji.

Aktulene predsednice ukrajinske vlade zahteva da njenu žalbu razmotri celokupan panel sudija Vrhovnog administrativnog suda, kao i da proceduru prenosi televizija.

Šef izbornog štaba Timošenkove Aleksandar Turčinov ističe da Timošenkova ima dokaze, i najavio i da će u postupku učestvovati mnogo svedoka, spremnih da posvedoče da je na izborima bilo nepravilnosti i dokažu da su rezultati namešteni u korist Viktora Janukoviča.

"To će uveriti javnost u transparentnost sudskih postupaka, a cela nacija moći će da čuje argumente i stavove obe strane", rekao je Turčinov.

Timošenkova, kao kandidat za predsednika na izborima, prema važećem zakonu ima pravo da se žali na rezultate glasanja, preneo je Itar-Tas. Nju će na sudu predstavljati bivši predsednik Leonid Kravčuk, bivši šef diplomatije Boris Tarasjuk i još četvorica članova parlamenta iz bloka BJT.

Međunarodni posmatrači, među kojima je i OEBS, smatraju, međutim, da su na izborima ispunjeni svi međunarodni standardi, prenose svetske agencije. Prema konačnim rezultatima, Janukovič je u drugom krugu predsedničkih izbora, 7. februara, pobedio Timošenkovu sa prednošću od 3,5 odsto, ili 890.000 glasova.

Janukoviču su na izboru za predsednika čestitali i predsednici Gruzije, SAD i Francuske, Mihail Sakašvili, Barak Obama i Nikola Sarkozi, kao i predsednik Evropskog parlamenta Jirži Busek. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev čestitao je Janukoviču dva dana posle izbora.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво