Blaga prednost Janukoviča

Viktor Janukovič u blagoj prednosti nad Julijom Timošenko, na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova. Izborna komisija saopštila da je Janukovič dobio 48,55, a Timošenkova 45,85 odsto glasova.

Viktor Janukovič proruski kandidat opozicije, proglasio je pobedu na predsedničkim izborima u Ukrajini. U jučerašnjem drugom krugu izbora osvojio je oko 48,55 odsto glasova, 2,7 odsto više od premijerke Julije Timošenko.

To je saopštila Centralna izborna komisija, posle prebrojanih 98 odsto glasova. I dok iz premijerkinog tabora odbijaju da priznaju poraz zbog navodnih izbornih nepravilnosti, Janukovič najavljuje hitne mere za izlazak zemlje iz ekonomske krize.

Pet godina posle Narandžaste revolucije, Viktor Janukovič, nekadašnji premijer, koji je kao simbol starog režima 2004. godine zbrisan sa vlasti, ponovo na velika vrata dolazi na čelo Ukrajine.

Pristalicama, ali i onima koji nisu glasali za njega, na ruskom jeziku najavio je novo poglavlje u istoriji zemlje.

"Narod je želeo promene i mislim da su ovi izbori prvi korak ka ujedinjenju naše zemlje", kaže predsednički kandidat Viktor Janukovič.

Premijerka Julija Timošenko za sada odbija da prizna poraz, ali je konferenciju za novinare najavljenu za popodne, odložila za sutra.

Strani posmatrači izbore ocenjuju kao poštene i profesionalne, u skladu sa demokratskim standardima.

OEBS: Impresivan prikaz demokratskog glasanja

"Jučerašnji izbori bili su impresivan prikaz demokratskog glasanja. Došlo je vreme da ukrajinski politički lideri poslušaju odluku naroda i osiguraju mirnu i konstruktivnu predaju vlasti", kaže Žoao Soareš, šef posmatračke misije OEBS-a.

Posle nekoliko, politički turbulentnih godina i izneverenih očekivanja, Ukrajinci više ne očekuju čuda. Većina njih se nada da će politička elita uspeti da izvuče zemlju iz duboke ekonomske krize.

Pedesetdevetogodišnji Viktor Janukovič potiče iz radničke porodice iz istočne Ukrajine, doktorirao je međunarodno pravo na Univerzitetu Ukrajinske akademije spoljne trgovine.

Iako važi za političara bliskog Moskvi, obećao je da će raditi na približavanju zemlje Evropskoj uniji.

Janukovič takođe kaže i da će se bez odlaganja upustiti u borbu protiv posledica globalne ekonomske krize, u čemu ga podržavaju bogati industrijalci sa istoka zemlje.

Ukrajinu očekuju pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom o paketu mera za izlazak iz krize, vrednom 16,4 milijarde dolara.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво