Читај ми!

Stare članice EU za ukidanje jednoglasnog odlučivanja "u ključnim oblastima"

Francuski predsednik Makron i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen podržali su reformu EU na konferenciji o budućnosti Evrope u Evropskom parlamentu u Strazburu. Makron je poručio da Zapadni Balkan treba da nastavi svoj put ka članstvu u EU.

Uz rat na istoku kontinenta i pandemiju koja možda još nije rekla poslednju reč, budućnost Evrope skoro nije bila neizvesnija.

Ipak, u Strazburu je, na Dan Evrope, predstavljen plan, odnosno preporuke za reformu Unije na osnovu jednogodišnjih konsultacija sa građanima.

U prvom govoru posle izbora, Emanuel Makron poziva na unutrašnju reformu Unije, promenu postojećih ugovora, ali i novu političku organizaciju kontinenta, koja bi odgovorila na evropske težnje Ukrajine.

"Ukrajina je već deo naše porodice, ali čak i ako danas dobije status kandidata, pristupanje će trajati godinama, možda decenijama", naglašava francuski predsednik.

Prema njegovim rečima, EU sa sadašnjim nivoom integracije, ne može biti u kratkom roku jedini način za strukturu evropskog kontinenta.

"S druge strane, zemlje Balkana već su u procesu pristupanja, na putu koji je već trasiran i treba da se nastavi", dodaje Makron.

Makron predlaže stvaranje evropske političke zajednice, kojoj bi mogle da pristupe i zemlje izvan EU, kao i one koje su je napustile.

Predsednica Evropske komisije kaže da će preporuke građana ugraditi u zakonske predloge, podržava promene ugovora i prelazak na većinsko, umesto jednoglasnog odlučivanja.

"Obaveza jednoglasnog odlučivanja u nekim ključnim oblastima jednostavno više nema smisla, ako hoćemo da napredujemo brže", smatra Ursula fon der Lajen. 

I dok Francuska, Nemačka, Italija i drugi pozivaju na reforme, 13 zemalja severne i istočne Evrope u zajedničkoj izjavi kažu da ne žele ishitrene i komplikovane promene evropskih ugovora.

Reforma EU i rat u Ukrajini su glavne teme u Berlinu, gde je predsednik Makron, po tradiciji, stigao u prvu spoljnopolitičku posetu na početku mandata.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво