Читај ми!

Nemačka, kriza na tržištu čokolade preti uskršnjem zecu

Oskudne zalihe robe, uključujući šećer i kakao, kao i globalni logistički problemi, mogli bi da utiču na proizvodnju čokoladnih uskršnjih zečeva, upozorili su nemački poslastičari.

Izvršni direktor nemačkog udruženja proizvođača konditorskih proizvoda (BDSI) Karsten Bernot kaže da je tržište važnih sirovina prazno i da dugogodišnji logistički lanci više ne funkcionišu.

"Ovo bi takođe moglo da utiče na predstojeće uskršnje poslove kao što je proizvodnja čokoladnih zečeva jer nedostaju važne sirovine, materijali za pakovanje ili transportni kapaciteti", naveo je Bernot.

Ukazao je na to da proizvođače čokolade pogađaju visoke svetske cene robe, uključujući pšenicu, šećer, mleko u prahu, suncokretovo i sojino ulje.

Prema njegovim rečima, loša žetva u nekim svetskim regionima, zajedno sa velikom potražnjom za konditorskom robom iz Azije, podigle su cene.

Nedavni porast troškova energije takođe je pogodio nemačku industriju, a sve veći teret su i rastući troškovi globalnog transporta kontejnera.

S druge strane, nemačka konditorska industrija u 2021. beleži rast od 2,7 odsto, na oko 1,2 miliona tona, dok je vrednost čokoladnih proizvoda veća za 5,4 odsto, tj. za oko 5,9 milijardi evra.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво