Читај ми!

Izbori u Nemačkoj – socijaldemokrate imaju prednost, o kancelaru odlučuju male stranke

Prema projekcijama koje je objavio ZDF, nemačke socijaldemokrate imaju prednost u odnosu na konzervativce za 1,5 odsto. Na trećem mestu se nalaze Zeleni. Male stranke odlučuju ko će biti novi kancelar. Predstavnici socijaldemokrata tvrde da će oni dobiti mandat za formiranje nove vlade.

Nemački socijaldemokrati tesno su pobedili na nacionalnim izborima u nedelju, pokazali su prognozirani rezultati, i zatražili su "mandat" da vode vladu prvi put od 2005. godine. Tako bi bila okončana šesnaestogodišnja vladavina koju je predvodila konzervativna vlast pod vođstvom Angele Merkel.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SDP) Olafa Šolca osvojila je 25,7 odsto glasova na parlamentarnim izborima u Nemačkoj, što im donosi blagu prednost u odnosu na rivalsku Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU), pokazuju najnoviji rezultati izbora.

Stranka CDU Angele Merkel i njen kandidat Armin Lašet "skliznuli" su na istorijski minimum na saveznim izborima, sa osvojenih 24,1 odsto glasova.

Zeleni, predvođeni Analenom Berbok, ostvarili su svoj najbolji rezultat, a prema prvim rezultatima su sa 14,8 odsto osvojili treće mesto, našavši se tako ispred liberala (FDP), koji su sa 11,5 odsto takođe ostvarili napredak.

Krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) će po drugi put ući u parlament, sa osvojenih 10,3 odsto glasova, dok stranka Levica nije uspela da pređe cenzus od pet odsto za ulazak u parlament, osvojivši samo 4,9 procenata glasova. 

Kako javlja izveštač RTS-a, pregovori o budućoj koaliciji mogu da se otegnu i do Nove godine. 

Kandidat Socijaldemokratske partije Nemačke Olaf Šolc rekao je da je na osnovu prvih projekcija pokazano da je SDP dobila veliku većinu građana i to je mandant, kako kaže, da sve što su obećali bude i ostvareno.

"Mi smo pragmatična partija koja zna kako se upravlja. Socijaldemokratska partija je partija poverenja koja želi da obezbedi bolju budućnost za Nemačku, ali smo pokazali da posedujemo sve što je potrebno da upravljamo zemljom, a to je jedinstvo koje ima podršku svih. Pragmatizam poverenje i jedinstvo, to je ono što ćemo da nastavimo da demonstriramo u budućnosti", naveo je Šolc.

Kandidat CDU-a za kancelara Armin Lašet rekao je da je rezultat izbora veliki izazov za Nemačku, za konzervativce i sve demokratske partije.

"Moramo da odredimo pravac kojim će se kretati zemlja u budućnosti. Nijedna partija to ne može sada, zato je potreban ogroman napor. Moramo da prevladamo suprotstavljena gledišta i održimo Nemačku ujedinjenu. Kako se sada čini, biće demokratska vlada sastavljena od tri partije. Glas konzervativcima je glas protiv vlade koju bi vodila levica", kaže Lašet.

Socijaldemokratska partija je, prema projekcijama ZDF-a, osvojila 26 odsto glasova, dok je Hrišćansko-demokratska unija sa 24,5 procenata zabeležila najslabiji rezultat od Drugog svetskog rata.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво