Sve više zaraženih koronavirusom, stranci se evakuišu iz Vuhana

Od posledica novog koronavirusa u Kini dosad su preminule 132 osobe, a obolelo je gotovo 6.000 ljudi, prenosi Rojters najnovije informacije. Najveći broj žrtava i pacijenata je iz Vuhana, odakle je sve i počelo. U svetu je do sada potvrđeno više od 70 slučajeva obolelih. U toku je evakuacija stranih državljana iz Kine. Svetska zdravstvena organizacija podigla je procenu rizika od koronavirusa na međunarodnom nivou – sa umerenog na visok.

U iščekivanju stručnjaka iz Svetske zdravstvene organizacije, kineski medicinski eksperti danonoćno rade na širenju znanja i razvijanju vakcine protiv novog tipa koronavirusa od kojeg oboleva sve više ljudi, a u rad na pronalasku vakcine uključila se i Rusija.

Evropska unija šalje dva aviona da evakuišu najmanje 350 zdravih državljana iz Vuhana, epicentra epidemije.

Tamo se užurbano završava izgradnja novih bolnica.

"Ovo je svakako hitna situacija. Ali moram da se ogradim od onoga što vi novinari nazivate ‘široko rasprostranjeno’. Nije tako van Kine, ali moramo da budemo spremni i za takav scenario", rekao je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je da ovaj slučaj pokazuje koliko smo dobro pripremljeni i koliko dobro funkcioniše prenos informacija između država i vlada širom Evrope. "Nema mesta panici", rekao je Špan.

Brojne zemlje organizuju evakuacije svojih državljana

Australija planira da svoje građane koji se vraćaju iz Vuhana, pošalje u dvonedeljni karantin na Božićno ostrvo, udaljeno oko dve hiljade kilometara.

Evakuaciju iz Kine organizuju i američke vlasti, kao i Japan. Četvoro Srba stiglo je iz Kine i odmah je stavljeno pod nadzor.

Do sada je najteži oblik koronavirusa zabeležen u Francuskoj: muškarac je hitno prebačen u bolnicu na reanimaciju i u teškom je stanju.

I ruski regioni koji se graniče sa Kinom uveli su stroge bezbednosne mere.

Oko sedamdeset obolelih van Kine

Epidemija se raširila u trinaest zemalja, gde je registrovano sedamdesetak obolelih od koronavirusa.

"Virus može da posluži u pokušaju da utvrdimo efikasnost vakcina i lekova. Kreiraćemo testove na antitela jer je to jedini način da odgovorimo na brojna epidemiološka pitanja", navodi dr Majk Katon, direktor laboratorije za infektivne bolesti iz Melburna.

Kineski predsednik kaže da je epidemija "demon kojem neće biti dozvoljeno da raste". Si Đinping je ubeđen da će njegova država pobediti đavola.

I generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Abhan Gebrejesus koji boravi u Pekingu, kaže da je uveren u sposobnost Kine da suzbije širenje koronavirusa.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво