Lavrov: Iran oborio ukrajinski avion iz straha od američkih F-35

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je rekao da je Iran slučajno oborio ukrajinski putnički avion u vreme kada se plašio da napredni američki stelt avioni nadleću područje.

"U to vreme je bilo najmanje šest američkih aviona F-35 u vazduhu oko granice Irana. Ta informacija još nije potvrđena, ali želim da istaknem napetost koja prati takve situacije", naveo je Lavrov, prenosi Rojters.

Iransko obaranje aviona ukrajinske kompanije, u kojem je bilo 176 osoba, izazvalo je proteste u toj zemlji, nakon što je vojska priznala da je slučajno oborila letelicu.

Lavrov je, govoreći na konferenciji za novinare u Moskvi, rekao da incident predstavlja ljudsku grešku i da ne pokušava da opravda nikoga.

Međutim, ističe da je važno razumeti kontekst i da se incident dogodio nekoliko sati nakon napada Irana na američke baze u Iraku, kada je Iran bio oprezan zbog moguće reakcije.

"Postoje informacije da su Iranci očekivali novi napad SAD, ali da nisu znali u kom obliku bi mogao da usledi", rekao je Lavrov. 

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво