I Istočna Nemačka je imala gastarbajtere – postali su odbačeni i nepoželjni

Van Nemačke je malo poznato da je i u DDR-u bilo "gastarbajtera" - iz dalekih, "bratskih" socijalističkih zemalja. Zadatak im je bio da mnogo rade i ne upadaju u oči. Pad Berlinskog zida za njih je doneo mnoge probleme.

Huong Trute je sitne građe. Žurno se penje uz stepenice ka svom malom restoranu u istočnonemačkom gradiću Vernigerode. Tamo na zidu visi fotografija na kojoj je ta Vijetnamka s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Fotografija je snimljena tokom jedne diskusije o ulozi tzv. ugovornih radnika koji su zapošljavani na području bivše Istočne Nemačke.

Huong danas ima 62 godine, a iz Vijetnama je na rad u DDR došla 1976.

Godinu dana nakon rata u svojoj domovini, pružila joj se prilika za stručno obrazovanje u socijalističkoj Istočnoj Nemačkoj.

"Odmah sam pristala, ali nisam znala šta me čeka", kaže Huang Trute.

U sklopu programa solidarnosti između dve socijalističke zemlje, ona je u Istočnoj Nemačkoj najpre završila stručnu školu za mašinske tehničare, a nakon toga je studirala inženjersku pedagogiju.

Gosti iz dalekih zemalja živeli su u odvojenim domovima i nisu imali previše kontakata s domaćim stanovništvom.

Uprkos tome, Huong Trute i njeni zemljaci imali su osećaj da su tu dobrodošli. Komšije su im donosili cveće i voće u đački dom.

Nakon završetka programa 1981. Vijetnamci su morali da se vrate kući.

Ali DDR-u je nedostajalo stručnjaka i zbog toga je sklopljen sporazum sa Vijetnamom i ostalim socijalističkim zemljama o zapošljavanju radnika u Istočnoj Nemačkoj.

Tako se Huong Trute zajedno sa hiljadama svojih sunarodnika 1987. vratila u DDR.

Zahlađenje

Atmosfera se međutim promenila. "Ljudi su nas izbegavali. U prodavnici su nas gledali kao da smo došli iz džungle. Ona topla srdačnost je nestala", seća se Trute.

Ona i njene kolege u jednoj fabrici za preradu tekstila osećali su se izolovano.

Vlasti su im čak pretile deportacijom u slučaju da se previše mešaju s lokalnim stanovništvom. Integracija je bila potpuno nepoželjna.

Kada je 1989. pao Berlinski zid, nikome nije bilo jasno kuda s tim ugovornim radnicima.

Niko im ništa nije govorio, niko se o njima nije brinuo. Mnogi su preko noći izgubili posao, a time i krov nad glavom.

Među istočnim "gastarbajterima" zavladala je panika. "Bila sam potpuno očajna. Nisam znala šta se događa. Vladala je atmosfera Sudnjeg dana", seća se Trute.

Sporazum o vraćanju

U narednim godinama vlada, sada već ujedinjene Nemačke, svim silama je pokušavala da se reši ugovornih radnika bivšeg DDR-a.

U tu svrhu su sa zemljama porekla, u koje osim Vijetnama spadaju i Mozambik i Kuba, potpisani sporazumi o vraćanju.

Huong Trute, kao i većina njenih zemljaka, nije želela natrag u tada još veoma siromašan i nerazvijeni Vijetnam. Udala se za jednog Nemca i tako stekla pravo da ostane.

Mnogima se ta njena odluka nije svidela i to su joj otvoreno stavljali do znanja.

Nakon pada Berlinskog zida srela je, recimo, jednog lekara kod kojeg je često odlazila kada je radila i on joj je otvoreno rekao da više ovde nije potrebna, jer DDR više ne postoji.

Stranci – so u supi nemačkog društva

Otvorena mržnja prema strancma na istoku Nemačke eksplodirala je 1992. u napadima na azilantske domove u Rostoku i Hojesverdi. Huong Trute je te napade pratila na TV-u.

"Suprug je plakao i ja sam mu tada rekla da bi za nas ovde uskoro moglo da postane neizdrživo. Da ćemo možda morati da napustimo zemlju."

Uprkos svemu, ostala je u Venigerodeu. Otvorila je restoran s vijetnamskim i japanskim specijalitetima.

Osnovala je nemačko-vijetnamsko partnerstvo među gradovima preko kojeg organizuje razmenu stručnjaka između Vijetnama i Nemačke. Danas kaže da se tu oseća dobro.

Ipak, i dalje uočava neke sličnosti između vremena nakon pada zida i danas.

"Pratim razvoj događaja sa zabrinutošću, ali se nadam da će oni koji su mi dragi ostati u većini, i da neće postati opasno. To želim od sveg srca. Mi stranci smo so u supi ovog društva."

Svoj vijetnamski pasoš je zadržala. Za svaki slučaj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво