Kakve promene donosi nova podela uloga u Evropskoj komisiji

Konačno su poznata imena novih evropskih komesara. Novoimenovana predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predložila je u Briselu sastav i organizaciju nove Komisije koja bi petogodišnji mandat trebalo da preuzme 1. novembra. Kakve promene donosi novi sastav EK i šta to znači za Srbiju?

Mađarski komesar Laslo Tročanji trebalo bi da preuzme resor za proširenje i susedstvo, umesto dosadašnjeg komesara Johanesa Hana.

Tročanji je predložen za novog komesara kao neko ko je iskusan diplomata. Bio je mađarski ambasador u Londonu, Briselu i Parizu. Bio je pet godina i ministar pravde u Mađarskoj, a predvodio je listu vladajuće partije u Mađarskoj premijera Viktora Orbana na poslednjim evropskim izborima i trenutno je evropski poslanik.

Dakle, on je neko za koga bi se reklo da ima potrebne kvalifikacije i iskustvo za ovaj posao, ističe dopisnik RTS-a iz Brisela.

Mađarska je među najglasijim zagovornicima prijema zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, posebno može se reći kada je u pitanju Srbija.

Predstavnici Mađarske javno i na sastancima u Evropskoj uniji zalagali su se za mnogo brži put pristupanja nego što je trenutno slučaj.

Sa druge strane, posmatrači u Briselu ukazuju na činjenicu da je Mađarska zemlja koja je često imala sasvim raličite ili suprotne pozicije u odnosu na Brisel i neke druge važne zemlje članice u pitanjima kao što su – vladavina prava ili migraciona politika, kao i odnosi sa Rusijom.

Sada je izazov za predloženog komesara da pokaže da može da napravi nekakav balans između tih različitih pozicija i to je jedan od izazova za predstojeće saslušanje u Evropskom parlamentu gde bi Tročanji trebalo da dobije zeleno svetlo da bi mogao da preuzme dužnost novog komesara.

Kada se pogledaju predložena imena drugih komesara i njihove biografije na prvi pogled vidi se da je Ursula fon der Lajen uspela u onome što je obećala, a to je da će biti potpuno rodno ravnopravna Evropska komisija – 13 komesara su žene od ukupno 27.

Vrlo je raznoliki sastav i reklo bi se da će u novoj Evropskoj komisiji akcenat kada je reč o politici biti više na stvarima kao što su ekologija, borba protov klimatskih promena, prema onome što se zove suverenost Evrope – pozicioniranje u odnosu na Kinu i SAD u stvarima kao što su odbrana i ekonomija, ističe dopisnik RTS-a.

Ima osam potpredsednika EK od kojih su dva sa vrlo velikim ovlašćenjima i imaju više moći nego neki drugi – Margaret Vestager iz Danske i Franc Timermans iz Holandije.

Reklo bi se da postoji malo konfuzije ili kakofonije kada je reč o tome kako su podeljena ovlašćenja. Ima nekih resora potpredsedničkih za koje se ne zna tačno na prvi pogled čime se bave – recimo demokratija i demografija koja je dodeljena porpedsednici Evropske komisije iz Hrvatske Dubravki Šujici ili resor koji se odnosi na zaštitu evropskog načina života koji je pripao Grčkoj i već su stigle neke kritike na ovako dat naziv tog resora kada se čulo da će se on baviti migracijama.

U svakom slučaju, za svakog komesara pojedinačno krajem spetembra i početkom oktobra zeleno svetlo treba da stigne iz Evropskog parlamenta da bi Evropska komisija 1. novembra preuzela dužnost.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво