Najmoćniji razgovaraju u Francuskoj dok Amazonija bukti

U francuskom gradu Bijaricu počinje sastanak Grupe 7 najrazvijenijih zemalja sveta. Među glavnim temama – šumski požari u Amazoniji. Taj zahtev francuskog predsednika Emanuela Makrona podržali su i nemačka kancelarka Angela Merkel i zvaničnici Evropske unije. Francuska i Irska prete blokadom sporazuma o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Brazila, ako vlasti te zemlje požare ne stave pod kontrolu.

"Samit grupe sedam industrijski najrazvijenijih država biće težak test za jedinstvo i solidarnost posle godine u kojoj su lideri bogatih zemalja jedva uspevali da pronađu zajednički jezik".

Tako je Donald Tusk opisao zadatak pred liderima koji u bilateralnim sastancima provode popodne pred večerašnji uvodni govor Emanuela Makrona. Za sada je izvesno da će jedinstva biti po bar jednom pitanju, što su jasno najavile Francuska i Nemačka.

"Amazonske prašume su neprocenjivo značajne za globalnu klimu i očuvanje biodiverziteta. Kancelarka je uz francuskog predsednika. Ubeđena je da taj akutni problem treba da se razmatra na samitu G7", navodi portparol nemačke kancelarke Štefen Zajbert.

Predsednik Brazila je do sada odgovarao otužbama da zapadni lideri razmišljaju kolonijalistički, neprimereno, zarad političkih poena. Sad, suočen sa ekonomskim pretnjama, najavljuje akciju.

"Naredio sam operaciju kojom će se zavesti red u područjima pogođenim požarima. Ovlastio sam upotrebu ljudstva i brazilske vojske da bi se sprečilo širenje požara. Mi smo otvoreni za dijalog i akciju, ali kolege iz grupe G7 moraju da shvate da šumskih požara ima širom sveta i ne smeju da se koriste kao osnova za moguće međunarodne sankcije", naveo je Bolsonaro.

Inače, uprkos velikim merama bezbednosti u Bijaricu, samit G7 počinje uz demonstracije globalnih aktivista, Oksama i žutih prsluka koji kritikuju ekonomsku nejednakost u svetu i zahtevaju da socijalni problemi i ekologija budu glavne teme skupa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво