Američki predsednik kročio u Severnu Koreju, iznenadni sastanak Trampa i Kima

Predsednik SAD Donald Tramp i lider Severne Koreje Kim Džong Un sastali su se u demilitarizovanoj zoni između dve Koreje, nakon što je sastanak iznenada najavljen za danas. Ovo je veliki dan za svet, poručio je američki predsednik. Kim veruje da je susret izraz Trampove spremnosti da eliminiše nesrećnu prošlost i otvori novu budućnost. Dvojica lidera dogovorila su se da nastave pregovore o denuklearizaciji poluostrva.

Tramp je tokom susreta sa Kimom, koji je neočekivano najavljen za danas, nakratko prešao granicu dve Koreje, i tako postao prvi američki predsednik koji je kročio na teritoriju Severne Koreje.

Ubrzo potom, Tramp i Kim su zajedno prešli na južnokorejsku stranu, i pridružili se predsedniku Južne Koreje Mun Džae Inu, što je takođe bio susret tri lidera bez presedana.

Tramp i Kim su održali sastanak iza zatvorenih vrata, prenosi Rojters.

Ovo je veliki dan za svet, poručio je američki predsednik.

"Ovo stvarno nisam očekivao. Bili smo u Japanu, rekao sam da želim da razgovaram sa predsednikom Kimom i da moramo da se sretnemo. Odgovor je vrlo brzo stigao. Prelazak preko linije za mene je velika čast, učinjen je ogroman napredak. Veliko prijateljstvo je sklopljeno. Hoću da vam zahvalim na tome. Mi ćemo razgovarati o različitim stvarima", poručio je Tramp.

Kim nije krio oduševljenje susretom i smatra da je sastanak iskazivanje dobre volje. Rekao je da se nada da će "prevladati prepreke" u odnosima sa Trampom.

"Predsednik Tramp je upravo prešao preko linije razgraničenja i on je prvi američki predsednik koji je posetio našu zemlju... Verujem da je ovo izraz spremnosti da eliminiše nesrećnu prošlost i otvori novu budućnost", istakao je Kim.

Tramp i Kim složili su se da nastave pregovore o denuklearizaciji Korejskog poluostrva u predstojećim nedeljama.

Američki predsednik rekao je da je sa Kimom imao veoma produktivan sastanak, a ponudio mu je, kako kaže, prosperitet koji želi ukoliko se odrekne nukelearnog oružja.

Uprkos pomaku u dijalogu SAD i Severne Koreje, sankcije još neće biti ukinute, navodi Tramp.

Naveo je da bi u toku pregovora "pojedine stvari" mogle da se dese, što je, kako prenosi AP, naznaka da bi Tramp mogao da razmotri ublaživanje sankcija.

Uprkos tome što je Tramp prvobitno planirao da sa Kimom provede samo dva minuta – susret se pretvorio u razgovor koji je trajao duže od pola sata.

Tramp je izjavio da razmišlja da pozove lidera Severne Koreje u SAD, a moguće i u Belu kuću. Na to je Kim, prenose mediji, rekao da će mu biti čast da američkog predsednika pozove u severnokorejsku prestonicu Pjongjang "u pravo vreme".

Pre susreta sa Kimom, Donald Tramp je sa Mun Džae Inom u demilitarizovanoj zoni posetio stražarski položaj vojske Južne Koreje, gde je doputovao nakon samita G-20 u Japanu.

Na krajnjoj severnoj tački južnokorejskog dela linije razdvajanja, Tramp je razgovarao sa južnokorejskim i američkim vojnicima.

Tramp je posle susreta sa Kimom posetio američku bazu Osan, nadomak Seula, gde se obratio vojnicima i osoblju, a potom je otputovao u Vašington. 

To je bio treći susret dvojice lidera. Tramp i Kim sreli su se dva puta, u Singapuru i Vijetnamu, ali ti susreti nisu doneli očekivani napredak, pre svega po pitanju nuklearnog programa, odnosno denuklearizacije Korejskog poluostrva.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво