Mej: Tražiću od EU produžetak pregovora o Bregzitu

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da će ponovo tražiti od Evropske unije da produži period za pregovore o Bregzitu i da će pokušati da sa liderom opozicionih laburista Džeremijem Korbinom prekine "zastoj" u kojem se našao taj proces u parlamentu.

Tereza Mej je navela da je Britaniji potrebno da se produži period za aktiviranje člana 50 Lisabonskog ugovora, koji se odnosi na povlačenje iz Unije na što kraći mogući vremenski period, kako bi se izbegao izlazak zemlje iz bloka bez dogovora.

"I moramo da budemo jasni šta je cilj takavog produžetka, da osiguramo da izađemo pravovremeno i uredno", navela je britanska premijerka.

Dodala je da "danas preduzima akciju" kako bi okončala ćorsokak u koji je zapao Bregzit. 

"Nudim da sednem sa liderom opozicije kako bismo pokušali da se sporazumemo oko plana, kojeg bismo se oboje držali kako bismo Evropsku uniju napustili sa sporazumom. Svaki naš plan mora da bude u saglasju sa postojećim Sporazumom. On je već ispregovaran sa 27 zemalja članica i Evropska unija ponavlja da on ne može ponovo da bude otvoren za pregovore. Moramo da se fokusiramo na buduće odnose sa Evropskom unijom", poručila je Mejova.

Prevod ovih reči sa druge strane La Manša je da će London napustiti Uniju bez sporazuma i to krivicom Londona.

"Naš prioritet je efikasno fukcionisanje Evropske unije i zajedničkog tržišta. EU ne može doveka da bude talac raspleta političke krize u Britaniji", istakao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Dablin upozorava – bez sporazuma, mirovni proces u Severnoj Irskoj visi o koncu.

"Nema alternative privremenom dogovoru o otvorenosti irske granice. Nema ničeg boljeg od postojećeg sporazuma", navodi irski premijer Lio Vardakar.

Sat otkucava. Ukoliko Tereza Mej na samit Evropske unije ne bude došla sa konkretnim planom, daljeg produženja rokova neće biti. U tom slučaju, Britanija će prestati da bude deo Evropske unije u ponoć 12. aprila.

Ukoliko do nekog dogovora sa opozicijom dođe, taj rok biće produžen do ponoći 22. maja. U međuvremenu, Tereza Mej ove nedelje namerava da pred poslanike i po četvrti put stavi isti sporazum. Glasački maraton u Vestminsteru se nastavlja, pa ko prvi popusti. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво