Ruska pravoslavna crkva prekida odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom

Ruska pravoslavna crkva saopštila je da je donela odluku da prekine sve odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom, nakon što je ona najavila da će podržati autokefalnost ukrajinske crkve, odnosno njeno odvajanje od Moskovske patrijaršije.

Ruski mitropolit Ilarion izjavio je u Minsku da Ruska crkva nema drugog izbora sem da prekine odnose s patrijaršijom u Carigradu (Istanbulu), prenosi Rojters.

"Odluka o potpunom prekidu odnosa sa Vaseljenskom patrijaršijom doneta je na sastanku Sinoda, koji se trenutno održava u beloruskoj prestonici Minsku", rekao je Ilarion, prenosi Rt.com

Moskovska patrijaršija je takođe rekla da se neće pridržavati odluka patrijaršije u Carigradu i odnosa na status ukrajinske pravoslavne crkve.

"Sve ove odluke su nezakonite i kanonski nevažeće", rekao je Ilarion i dodao da Ruska pravoslavna crkva ne prihvata te odluke i da ih neće pratiti.

Istovremeno, Ruska crkva izrazila je nadu da će "prevladati zdrav razum" i da će  patrijaršija u Carigradu promeniti svoju odluku.

U međuvremenu, portparol ruskog patrijarha Kirila, Aleksandar Volkov saopštio je da vernici Ruske pravoslavne crkve neće moći da se mole i da se pričeste u crkvama i manastirima na poluostrvu Atos u Grčkoj.

"Planina Atos je (administrativna) teritorija Vaseljenske patrijaršije i sve što ide uz to", rekao je Volkov za Tas.

Ukrajina je prošle nedelje dobila odobrenje Vaseljenske patrijaršije da se pokrene proces uspostavljanja autokefalne ukrajinske crkve, što, kako navodi Rojters, zvanični Kijev vidi kao ključni korak u zaustavljanju Rusije u mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine.

Ruska crkva je to nazvala najvećim raskolom u hrišćanstvu u poslednjih hiljadu godina.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво