Kremlj: Brinemo zbog pokušaja šizme u pravoslavnoj crkvi

Dmitrij Peskov je rekao da je Kremlj veoma zabrinut zbog planova za preduzimanje koraka koji bi mogli da podele hrišćanski pravoslavni svet.

Kremlj je saopštio da će politički i diplomatski braniti Ruse i ljude koji govore ruskim jezikom u Ukrajini od bilo kakve ilegalne aktivnosti, prenosi Rojters.

Britanska agencija navodi da je objava stigla u trenutku istorijskog ukrajinskog odvajanja od Ruske pravoslavne crkve.

Navodi se da je portparol Dmitrij Peskov rekao novinarima da je Kremlj duboko zabrinut zbog pokušaja šizme (raskola) u pravoslavnoj crkvi.

"Mi smo upoznati sa čvrstom i doslednom reakcijom Ruske pravoslavne crkve na te odluke, koje su donete juče u Konstantinopolju (sedištu Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu). Rekli smo više puta da smo veoma zabrinuti zbog planova za preduzimanje koraka koji bi mogli da podele hrišćanski pravoslavni svet", rekao je Peskov, prenosi Tas.

Navodi se da je portparol Kremlja dodao da "ruske svetovne vlasti ne mogu da se mešaju u međucrkveni dijalog, nikada to nisu činile i niti će u budućnosti činiti".

Vaseljenska patrijaršija najavila je da će priznati autokefalnost (samostalnost) ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno njenu nezavisnost od Moskovske patrijaršije.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 12. okt 2018, 21:34)
Воронцов [neregistrovani]

@@ РЕ. Држава

Управо то и пише да држава мора водити бригу о миру као одговор на питање зашто се држава меша у црквене послове. Свака озбиљна држава биће забринута због било каквих подела у друштву које производе нетрпељивости из којих могу произићи и отворени сукоби.

(petak, 12. okt 2018, 15:45)
anonymous [neregistrovani]

Re drzava

Ko cini drzavu. Gradjani. Ko sacinjava crkvu. Isti ti gradjani Radi se o dve razlicite ustanove ciju strukturu sacinjavaju jedni te isti gradjani. Ovde mozemo govoriti samo o crkvenoj i o drzavnoj vlasti ali ne mozemo deliti drzavu i crkvu jer su jedni te isti gradjani istovremeno u sastavu i drzave i crkve Prema tome gospodin Peskov je potpuno u pravu jer crkva deluje u okviru drzave i zato drzava ima i moralno i ustavno pravo da stiti interese svojih gradjana

(petak, 12. okt 2018, 15:27)
anonymous [neregistrovani]

@РЕ : Држава

Pa Rusija upravo to i radi, brine o miru ili mislite da podele unutar Pravoslavnog sveta vode ka miru? Smeta Vam to sto Rusija upozorava da ovo moze da dovede do raskola u pravoslavnom svetu, a ne smeta vam kada Stejt Department pozdravi odluke Vaseljenske Patrijarsije o davanju autokefalnosti ukrajinskoj crkvi. Mislim gde je tu logika. I verski ratovi su vodjeni u Zapadnoj Evropi, ako pogledate kako su poceli ti verski sukobi nije tesko zakljuciti da danasnja situacija u pravoslavnom svetu po mnogo cemu podseca na period pred izbijanje verskih sukoba u Zapadnoj Evropi. Kad se sve sabere i oduzme, nije tesko zakljuciti kome odgovara ovakva situacija u Pravoslavnom svetu...

(petak, 12. okt 2018, 15:07)
Воронцов [neregistrovani]

РЕ : Држава

Држава мора бринути пре свега о миру. А религијске заваде могу довести и до сукоба, чак и грађанског рата. Зар Европа није пример где су се водили дуготрајни ратови управо из верских разлога.

(petak, 12. okt 2018, 14:50)
anonymous [neregistrovani]

@Drzava

Pa valjda i drzava ima pravo da kaze sta misli o crkvenim pitanjima. Ili mislite da svi drugi mogu da se bave crvkenim pitanjima, samo Rusi ne. Inace za vasu informaciju, Ameicki predsednik polaze zakletvu tako sto stavi ruku na Bibliju ali Vama to ocigledno ne smeta, jer se ne radi o Rusima...

(petak, 12. okt 2018, 14:43)
anonymous [neregistrovani]

Drzava

Cek cek, portparol PARLAMENTA brine za crkvu?? Zar Rusija nije sekularna drzava gde se crkva brine sama o sebi?