Drugi dan NATO samita, Tramp "proglasio pobedu"

Oštar ton kojim je američki predsednik Donald Tramp razgovarao sa saveznicima prvog dana samita NATO-a u Briselu nije se promenio ni danas. Ipak, novinarima je posle samita rekao da SAD ostaju čvrsto posvećene NATO-u, iako je "izuzetno nesrećan" zbog toga što zemlje članice ne sprovode dogovoreno. Američki predsednik je proglasio "ličnu pobedu" zato što je saveznike naterao da se obavežu na veća izdvajanja za odbranu.

Donald Tramp je saveznike ponovo napao zbog malih izdvajanja za odbranu i evropske trgovinske prakse. Tokom zatvorene sednice drugog dana samita NATO-a, američki predsednik je povisio ton, a posebno je izdvojio Nemačku, Španiju i Belgiju, rekli su izvori agenciji Rojters.

Zbog toga su lideri NATO-a zatražili od zemalja koje nisu članice Alijanse, Ukrajine i Gruzije, da napuste sastanak.

U jednom trenutku, Tramp se, kršeći diplomatski protokol, nemačkoj kancelarki obratio po imenu, rekavši: "Angela, moraš nešto da uradiš po tom pitanju", preneo je neimenovani izvor.

Tramp je na konferenciji za novinare posle sastanka rekao da SAD ostaju čvrsto posvećene NATO-u iako je "izuzetno nesrećan" zbog toga što zemlje članice ne ispunjavaju obećanje u vezi sa izdvajanjima za odbranu.

Američki predsednik je istakao da je svojim saveznicima rekao da će biti "veoma nesrećan" ako članice ne povećaju izdvajanja, prenela je agencija AP.

SAD verovatno plaćaju 90 odsto troškova NATO-a, naglasio je američki predsednik.

Istakao je i da su se članice saveza obavezale da će povećati svoju potrošnju za odbranu, preneo je Bi-Bi-Si. Tramp tvrdi da su zemlje NATO-a najavile izdvajanja veća od dva odsto BDP-a na budžet za odbranu.

Upitan na konferenciji za novinare da li i ostaje pri pretnjama o povlačenju iz NATO-a i da li bi to mogao da učini bez odluke Kongresa, Tramp je odgovorio: "Mislim da bih verovatno mogao, ali to nije potrebno", preneo je AP.

Pojedini mediji su prethodno javili da je Tramp tokom drugog dana samita NATO-a pripretio da će se SAD povući iz vojne alijanse zbog spora oko ulaganja u odbranu.

Tramp je na konferenciji za novinare prokomentarisao i odnose SAD sa Iranom. Američki predsednik je uveren da će jednog dana tenzije popustiti i kaže da očekuje poziv iz Teherana.

Ocenio je da se Teheran sada prema Vašingtonu odnosi sa mnogo više poštovanja, otkad su se SAD povukle iz nuklearnog sporazuma, prenosi Rojters.

Tramp je rekao i da zna da Iran ima puno problema i da im se ekonomija urušava.

Komentari saveznika 

Kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima posle sastanka da su na samitu sve članice iskazale potpunu posvećenost Alijansi.

Potvrdila je da je Donald Tramp ponovo pokrenuo pitanje bolje raspodele tereta među zemljama članicama i da su svi stavili do znanja da su "na tom putu".

"Ovaj samit je bio veoma intenzivan", prokomentarisala je nemačka kancelarka.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će Francuska ispuniti dogovoreno, da se dva odsto BDP-a troši na odbranu do 2024. godine.

Makron je naglasio da je kohezija u okviru NATO-a moguća jedino ako se teret podeli "pošteno", prenela je agencija Rojters.

Pored SAD, koje troše oko 3,5 odsto BDP-a na odbranu, jedino su Velika Britanija, Poljska, Grčka i Estonija ispunile postavljeni cilj o izdvajanjima za odbranu. Francuska za odbranu izdvaja oko 1,8 odsto BDP-a.

Predsednica Litvanije Dalija Gribauskajte rekla je novinarima da Tramp nijednog trenutka nije zapretio da će SAD napustiti NATO.

Upitana da li je nešto što je Tramp rekao moglo biti protumačeno kao nagoveštaj istupanja iz Alijanse, Gribauskajte je odgovorila: "Ne bih to tako protumačila."

"NATO snažniji nego pre samita"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocenio je da je poziv Donalda Trampa saveznicima da troše više na odbranu "učinio NATO snažnijim", prenosi Rojters.

Novinari su zatražili da Stoltenberg prokomentariše nezvanične informacije da je na sastanku iza zatvorenih vrata Tramp zapretio da će SAD "krenuti same" ukoliko ostale članice Alijanse ne povećaju izdvajanja za odbranu do januara naredne godine.

"Imali smo veoma iskrenu i otvorenu diskusiju. Ta diskusija je učinila NATO snažnijim. Stvorila je osećaj hitnosti. Ovako otvorena diskusija jasno je stavila do znanja da ćemo udvostručiti napore, ali pokazuje i da je jasna poruka predsednika Trampa imala uticaja", odgovorio je Stoltenberg.

U izjavi Si-En-Enu Stoltenberg je potvrdio da su se članice NATO-a obavezale da povećaju izdvajanja za odbranu na dva odsto BDP-a. Nije, međutim, potvrdio da je dogovoreno da u budućnosti ta izdvajanja dostignu i četiri odsto.

Pored veoma oštrog tona tokom oba dana samita, američki predsednik je, u svom stilu, saveznike iz Alijanse napao i na "Tviteru".

Upitan da prokomentariše Trampove komentare na Tviteru, Emanuel Makron je rekao: "Debate su imale drugačiji ton. Bile su održane uz poštovanje", prenela je agencija Rojters.

Američki predsednik je iz Brisela otputovao u London, u prvu zvaničnu posetu Ujedinjenom Kraljevstvu.

Britanska premijerka Tereza Mej je novinarima u Briselu rekla da njen novi predlog o Bregzitu ispunjava ono za šta su Britanci glasali.

Mejova je tako reagovala na Trampovu izjavu da nije siguran da li je britanska premijerka krenula drugačijim putem od onoga što želi narod, prenosi Rojters.

"Mi sada ispunjavamo ono što je britanski narod izglasao. To je ono što čini naš predlog", rekla je Mejova novinarima zamoljena da prokomentariše Trampovu ocenu.

broj komentara 14 pošalji komentar
(četvrtak, 12. jul 2018, 23:13) - anonymous [neregistrovani]

Jeeeee! pobedio je NATO!!

...
Pobedu??

(četvrtak, 12. jul 2018, 20:32) - anonymous [neregistrovani]

Neka Rusija udje u NATO

I sve je ok. A?

(četvrtak, 12. jul 2018, 19:23) - anonymous [neregistrovani]

Slazem se sa Trampom

Ono sta Tramp dans razmislja, neki lideri ce isto to videti kasnije. Nije on tek tako izabran za predsednika SAD-a. Po meni on je veoma pametan covek koji je ipak protiv ove svetske politike, jer ni jedan savez ne moze upravljati celom planetom. Proslo je to vreme i sad su moguci samo gubici u novcu.

(četvrtak, 12. jul 2018, 17:59) - anonymous [neregistrovani]

Pitanje

Postoje samo dva razloga za postojanje NATO-a.
Prvi je da se obezbedi svetska hegemonija I da se male zemlje nateraju da rade sve sto im se naredi.
Drugi je da industrija naoruzanja radi punom parom. Kakva pretnja od strane Rusije? Zasto bi Rusija napala Nemacku?

(četvrtak, 12. jul 2018, 17:46) - anonymous [neregistrovani]

Um 2

Najnovije,Gruzija dobila ponudu za NATO "saradnju",tj ulazak upravo zbog toga sto kroz nju treba da prolazi
gasovod za EU,tj NATOvske drzave.Eto zasto postoji ta organizacija! Sad ce povoljne ponude,ucene itd.

(četvrtak, 12. jul 2018, 16:31) - anonymous [neregistrovani]

Um

Nedavno sam slusao jednog pametnog analiticara koji kaze da je NATO osnovala Amerika radi zastite svog biznisa po svetu! Ima prigovor neko? Nema,hvala.Ove nazove clanice su tu da podrze njihove planove vojno,
finansiski,politicki i to je to.Sta ima da se protivi Estonija,Slovacka ili Spanija,ko su oni,sitne ribe.Klimaju glavom i dobijaju mrvice sa stola,inace,sankcije,ucene(kupi moje oruzje),necemo da vas "branimo"! Platite.

(četvrtak, 12. jul 2018, 16:14) - anonymous [neregistrovani]

Pare za odbranu

Ne traži Amerika da članice poivećaju izdvajanja za odbranu u bilo kom smislu nego isključivo u smislu kupovine američkog oružja, jer je Amerika u potpunosti zavisna od prodaje oružja zbog čega i izazivaju stalno ratove po svetu. Što se povlačenja tiče, Americi se ne sviđa što članice odbijaju da klimaju glavom na sve što Amerika poželi nego se i usprotivljuju. Savršeno je jasno da Amerika prihvata isključivo apsolutni kontrolu i apsolutnu poslušnost. Demokratski.

(četvrtak, 12. jul 2018, 15:58) - anonymous [neregistrovani]

pačići

Podviknuo im a oni sve obećali.Da se zna ko je tata.

(četvrtak, 12. jul 2018, 15:56) - anonymous [neregistrovani]

NATO gluposti

Rusiji ne pada na pamet da napadne EU.Zna se ko napada sirom planete.dobro ovo dodje i americi i rusiji.

(četvrtak, 12. jul 2018, 15:50) - anonymous [neregistrovani]

Kakav maler!

Taman Crna Gora i Severna Makedonija dođoše na red...i stiže poskupljenje!