Твитовима по савезницима

Амерички председник Доналд Трамп наставио је да преко "Твитера" напада чланице НАТО-а због њихових издавајања за одбрану. Трамп је са позамашним закашњењем стигао у седиште Алијансе на други дан самита, али агенција напомињу да ипак није стигао последњи.

Доналд Трамп је у серији твитова написао да "председници покушавају неуспешно годинама да од Немачке и других богатих НАТО земаља добију више за своју заштиту од Русије", пренела је агенција АП.

Пројекат гасовода који долази из Русије је, како је истакао Трамп, неприхватљив, јер је неприхватљиво дати милијарде долара земљи од које покушавате да се заштитите.

Амерички председник је навео да САД "плаћају десетине милијарди долара" и да "превише субвенционишу Европу".

Трамп је затражио да чланице НАТО испуне обећање и да на одбрану троше два одсто БДП-а, а да се временом тај удео повећа на четири одсто.

Амерички председник заузео је агресиван тон на самиту, доводећи у питање вредност војног савеза који је дефинисао деценијама америчку спољну политику, нападао савезнике и предложио је повећање трошкова одбране у Европи, навела је америчка агенција.

Трамп је у среду рекао да је влада Немачке под "тоталном контролом" и "заточеник" Русије.

Како се очекује, амерички председник ће се данас састати са лидерима Азербејџана, Румуније, Украјине и Грузије, а потом путује у Лондон.

Другог дана самита НАТО у средишту пажње ће бити конфликт у Авганистану.

број коментара 1 пошаљи коментар
(четвртак, 12. јул 2018, 12:01)
anonymous [нерегистровани]

za verovati

To je tacno. A i vrlo je jednostavno. Ukinite to, da ne kazem sta. Taj vojni savez - NATO (severni Atlantik). Imate li neki podatak, da su Rusi kroz istoriju ikoga sa zapada napali? Ili mi? A obrnuto? Ne citate istorijske dokumente? Zalim slucaj! Valjda Rusi (a i mi) treba da se branimo od Zapada. To nas uci istorija.