Merkel: Bilo bi pogrešno odustati od sporazuma s Iranom

Britanija, Francuska, Nemačka, ali i druge članice EU, veruju da nije ispravno odustati od sporazuma u sadašnjoj situaciji, rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

"Ovaj sporazum je sve samo ne idealan", rekla je Merkel, ali je naglasila da je agencija UN za nadgledanje nuklearnog naoružanja potvrdila da se Iran pridržava uslova sporazuma. 

Iz tog razloga, dodala je, Britanija, Francuska, Nemačka, ali i druge članice EU, veruju da nije ispravno odustati od sporazuma u sadašnjoj situaciji. 

Ona je dodala da je najbolji način da se reše međunarodne brige o ulozi Irana u regionu i njegovom programu razvoja balističkih raketa - u okviru nuklearnog sporazuma, čak i nakon povlačenja SAD, preneo je Rojters. 

"Pitanje je da li možete bolje da razgovarate ukoliko ukinete sporazum ili ukoliko ostanete u njemu. Mi kažemo da možete da bolje razgovarate ako ostanete u njemu", rekla je Merkel obraćajući se parlamentu, gde je govorila o budžetu.

Merkel je rekla da bi odnosi Evrope i SAD trebalo da istrpe razlike poput diplomatskog spora oko nuklearnog sporazuma s Iranom.

"Uprkos svim teškoćama koje imamo ovih dana, transatlantski odnosi jesu i ostaju od najviše važnosti", kazala je Merkel.

Navodi se da je ona ipak dodala da "ovi transatlantski odnosi moraju takođe da budu u stanju da se nose sa razlikama u mišljenju, posebno kao što ovih dana vidimo sa povlačenjem SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom".

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 16. maj 2018, 14:34)
anonymous [neregistrovani]

Nije Idealan

Sad Nemacka kaze da sporazum koji su svi slavili nije idealan.Sta to znaci, nijedan sporazum, koji je napravljen kompromisom, nije idealan.Ni za jednu, ni za drugu stranu, inace ne bi morao da se koristi kompromis.Sporazumi se i prave jer nesto nije dobro, ili idealno za neku stranu.Onda se ide u pregovore i zavrsava se kompromisom.Ako je neki sporazum idealan, onda je to samo konstatacija prakse, realnosti i nista vise od toga.Prazne reci, da se ne zadovolji veliki brat, a da se kaze da je sporazum vise nego prihvatljiv.