Novi sukob Izraelaca i Palestinaca

U palestinskom selu Kalandiji na Zapadnoj obali došlo je do novih sukoba. Oko 12.30 tridesetak mladića kamenicama je gađalo izraelsku policiju, koja je odgovorila šok-bombama i nastavila da ih juri, javlja specijalni izveštač RTS-a Vladimir Banić. Jedan Palestinac ubijen nedaleko od granice sa Gazom.

Izraelske snage ubile su danas jednog Palestinca nedaleko od granice sa Gazom, saopštili su lokalni medicinski zvaničnici.

Ubijeni Palestinac upucan je kod granice u Pojasu Gaze nakon što je hiljade Palestinaca prisustvovalo sahrani više desetina ljudi koje su juče ubili izraelski vojnici, prenosi AP.

Za danas su najavljeni novi protesti Palestinaca zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. Istočni deo tog grada Palestinci i dalje vide kao prestonicu svoje buduće države.

Današnji dan za Palestince je "nakba", u prevodu "katastrofa", jer evocira bolne uspomene na nastanak države Izrael pre 70 godina, kada je na stotine hiljada njihovih sugrađana bilo proterano ili primorano na beg.

Palestinci u Ramali, na Zapadnoj obali, obeležili su današnji dan sirenom koja se oglasila 70 sekundi.

jučerašnjim protestima najmanje 58 osoba je ubijeno, a 2.700 ranjeno kada su izraelske snage otvorile vatru na demonstrante. Palestinci su danas sahranili svoje mrtve, zbog čega navode da će protesti biti manjeg obima.

Ujedinjene nacije su zatražile istragu, a danas će biti održana i sednica Saveta bezbednosti.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 15. maj 2018, 16:05)
Sasa [neregistrovani]

Ko je cuvao Isusov grob?

Pre sto godina, grob odnosno Crkvu svete grobnice u Jerusalimu je bilo pod jurisdikcijom Otomanskog carstva jer je to podrucje bila zabacena provincija u Turskom carstvu. Tacnije, arapska porodica koja I dan danas drzi kljuceve crkve, svako vece zakljucava crkvu I otvara je rano ujutro. Njihova kuca se nalazi u neposrednoj blizini crkve. To je neupitno. 

(utorak, 15. maj 2018, 15:04)
anonymous [neregistrovani]

Ko

Ko je čuvao Hristov grob pre 100 godina?Izraelci?

(utorak, 15. maj 2018, 14:49)
anonymous [neregistrovani]

cudni

Cudni su mi komentatori koji podrzavaju ove Palestince.
Istorijski, oni nemaju nikave veze sa onim Palestincima od pre 2.000 i vise godina. Ovo su islamisti, a islama nije bilo na tom podrucju do pre 700 - 800 godina.
A Izraelci Jevreji cuvaju Hristov grob.
Ne znam da li bi islamisti (Palestinci) to isto ucinili.

(utorak, 15. maj 2018, 14:36)
anonymous [neregistrovani]

Maka

njima kao vracaju Jerusalim, jer oni sami ne mogu, a nama oduzimaju Kosovo, pravda je relativna...

(utorak, 15. maj 2018, 14:31)
dan [neregistrovani]

da li ?

Da li bi mi delili Kosovo ? Mi smo se vratili posle 500 godina a Jevreji posle 2000 ! Odakle da počne istorija ?

(utorak, 15. maj 2018, 13:45)
anonymous [neregistrovani]

Americka Demokratija

Fasizam na delu sta drugo reci.