Најмање 58 мртвих у Гази, УН траже истрагу

Савет безбедности Уједињених нација одржаће данас седницу на којој ће разговарати о јучерашњим нередима на граници Израела и Појаса Газе. Најмање 58 особа је убијено, а 2.700 рањено када су израелске снаге отвориле ватру током протеста против отварања амбасаде САД у Јерусалиму. За данас најављени нови протести. Британија тражи истрагу о насиљу.

Дан после израелско-палестинских сукоба у којима је најмање 58 особа убијено, Палестинци сахрањују мртве. Најављени су нови протести, али мањег обима. 

Данашњи дан за Палестинце је "накба", у преводу "катастрофа", јер евоцира болне успомене на настанак државе Израел пре 70 година, када је на стотине хиљада њихових суграђана било протерано или приморано на бег.

У Појасу Газе данас пребројавају жртве јучерашњих нереда, тако да број убијених и рањених није коначан.

Арапи са којима је специјални извештач РТС-а Владимир Банић разговарао затечени су информацијом да је међу погинулима и беба стара осам месеци. Узрок смрти је удисање сузавца.

У Јерусалиму је за сада мирно, а повећано је присуство полиције која легитимише углавном грађане арапског порекла, јавља специјални извештач РТС-а Владимир Банић из Јерусалима.

Град, иначе, изгледа свечано, свуда су израелске и америчке заставе, као и плакати у част председника САД Доналда Трампа.

Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је у недељу на свечаност поводом отварања америчке амбасаде, позвао дипломате из 86 земаља, пише Политика, а одазвале су се 32, међу којима и Србија, Албанија, Македонија. Већина амбасадора држава чланица Европске уније – бојкотовала је свечаност.

У међувремену, на југу Израела, у близини границе с Газом, данас се зачула сирена која упозорава на ракетни напад, али се испоставило да је узбуна била лажна, саопштила је израелска војска, преноси Ројтерс.

Ванредна седница Савета безбедности УН  

На захтев Кувајта, данас ће бити одржана ванредна седница Савета безбедности УН. Представник Палестине при УН затражио је да Савет безбедности осуди убијање Палестинаца, преноси АП.

Са друге стране, израелски представник при УН затражио је од Савета безбедности да осуди Хамас, који је предводио протесте против отварања нове амбасаде САД у Јерусалиму и под чијом је контролом Појас Газе.

Турска је најавила опозив амбасадора из Вашингтона и Тел Авива, а амбасадора из Израела повлачи и Јужна Африка.

"Израел је терористичка држава и кораци које предузимају то и доказују. Нажалост, САД сарађују са Израелом немилосрдно као што су сарађивали са курдском милицијом у Сирији и Исламском државом, иако су говорили да се против ње боре. Ово што је Израел урадио је геноцид и није први пут да је Израел извршио геноцид", рекао је туркси председник Реџеп Тајип Ердоган. 

Америчка администрација је деценијама избегавала пресељење амбасаде, што је Доналд Трамп врло брзо учинио. Палестинци су тиме изгубили наду да ће се ствари политичким путем решити.

"Злочин селидбе америчке амбасаде је неоправдан, агресиван чин према нашој земљи и вечној престоници Палестине – Јерусалиму", рекао је представник Хамаса Халил ел Хаја.

Заменик портпарола Беле куће Раџ Шах рекао је да су свесни извештаја о насиљу у области Газе.

"Одговорност за трагичне смрти су само на Хамасу. Хамас је намерно и цинично провоцирао овакав одговор и, као што је рекао државни секретар, Израел је имао право да се брани", поручио је Шах.

Британија тражи истрагу о насиљу у Појасу Газе 

Велика Британија позвала је да се спроведе истрага о догађајима на граници Израела и Појаса Газе.

"Требало би да постоји истрага о томе. Велика Британија је била јасна у позиву на хитну потребу да се утврде чињенице о томе шта се догодило, укључујући и зашто је коришћена бојева муниција у таквом обиму", рекао је у парламенту министар канцеларије за спољне послове Алистер Берт.

Он је навео да постоје различити облици истраге, које је могуће спровести преко Уједињених нација, али да је потребно пронаћи "праву формулу", пренео је Ројтерс.

Берт је, истовремено, позвао САД да покажу веће разумевање за узроке израелско-палестинског сукоба, након што је отварање америчке амбасаде у Јерусалиму изазвало насиље у Појасу Газе.

УН: Израел прекршио међународне норме ватром на демонстранте

Канцеларија УН за људска права саопштила је да је Израел више пута прекршио међународне норме кориштећи смртоносну ватру како би растерала демонстранте са своје границе са Газом.

"Изгледа да свако може да буде усмрћен или рањен - жене, деца, представници медија, особље Хитне помоћи и полиције, пролазници...", рекао је портпарол Канцеларије Руперт Колвил на брифингу УН у Женеви, преноси АП.

Према Колвиловим речима, прописи међународног права се "игноришу поново и поново".

Колвил је признао право Израела да брани своје границе, али је истакао да би смртоносна сила требало да буде "средство којем се прибегава у крајњем случају".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво