Сукоби због отварања амбасаде САД у Јерусалиму, убијена 52 Палестинца

Број погинулих Палестинаца на протестима код граничне ограде између Израела и појаса Газе, где због отварања америчке амбасаде у Јерусалиму Палестинци протестују, порастао је на педесет два, а више од 2.400 људи је рањено, саопштило је палестинско министарство здравља.

Према подацима министарства, међу мртвима је и шесторо деце млађих од 18 година.

Са овим бројем жртава, данашњи дан убраја се у најкрвавији од почетка разорног рата у појасу Газе између палестинског покрета Хамаса и Израела 2014, преноси Ројтерс.

АП је раније јавио да су из ватреног оружја погођене две особе.

Британска агенција известила је да су се демонстранти окупили дуж границе, на врхунцу шестонедељних протеста против блокаде границе и отварања амбасаде САД у Јерусалиму.

Израелске снаге су, према наводима сведока, испалиле и сузавац на демонстранте који су се сместили у шаторима код граничне ограде.

Новинар АП је известио да су израелске снаге погодиле у ноге двојицу Палестинаца код ограде, а да су се већ окупиле стотине људи на око 150 метара од граничне ограде.

Израелска војска је саопштила да је поставила неколико безбедносних линија на граници у Појасу Газе у случају да Палестинци успеју да пробију ограду.

Потпуковник Џонатан Конрикус рекао је да су израелске снаге "веома ојачане" дуж првих линија граничне ограде, али и да су додатне линије одбране стациониране унутар израелских општина и између њих, како би одбранили цивиле у случају да дође до пробијања ограде, пренео је АП.

"Чак и ако ограда пуде срушена, моћи ћемо да заштитимо израелске цивиле од покушаја да буду кидаповани или масакрирани", рекао је Конрикус.

Позив на "Велики марш повратка" 

Агенција наводи да се очекује да протести ескалирају током дана, на 70. годишњицу оснивања Израела, а да се широм Појаса Газе са звучника на џамијама позивају Палестинци да се придруже такозваном "Великом маршу повратка".

Раније данас, израелска војска је испустила памфлете на којима је саопштила да ће "реаговати на сваки покушај оштећења безбедносне ограде или покушаја да се науди било којем војнику израелских снага одбране (ИДФ) или израелском цивилу", пренео је АП.

Тај протест је, иначе, део кампање рушења блокаде границе Израела са Појасом Газе која траје већ 11 година, али и протест против данашњег отварања америчке амбасаде у Јерусалиму.

Палестинци се томе оштро противе, јер источни Јерусалим виде као престоницу своје будуће државе.

Већина учесника протеста су потомци избеглица или избеглице које су протеране у Појас Газе током рата на Блиском истоку 1948, након формирања Израела као државе.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво