Otvorena ambasada SAD u Jerusalimu, protesti Palestinaca, desetine mrtvih

SAD su zvanično otvorile ambasadu u Izraelu, koja je premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim, prenosi Rojters. Uoči otvaranja, Palestinci protestovali kod granične ograde Izraela sa Pojasom Gaze. Tokom sukoba, izraelske snage ubile pedeset dvoje, a ranile više od 2.400 Palestinaca, prenosi AP.

Predsednik SAD Donald Tramp u snimljenoj poruci emitovanoj na ceremoniji otvaranja američke ambasade izjavio je da je i dalje posvećen miru između Izraela i Palestinaca, prenosi Rojters.

"Naša najveća nada je mir. SAD ostaju potpuno posvećene omogućavanju trajnog mirovnog sporazuma. SAD će uvek biti veliki prijatelj Izraela i partner u težnji ka slobodi i miru", poručio je Tramp.

Bi-Bi-Si prenosi da je njegova ćerka i visoka savetnica u Beloj kući Ivanka Tramp zajedno sa ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom otkrila ploču na zidu zgrade koja će služiti kao privremeni dom američke ambasade u Jerusalimu.

"U ime 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država želimo vam zvaničnu dobrodošlicu prvi put u ambasadi SAD ovde u Jerusalimu, prestonici Izraela", kazala je Trampova ćerka.

Stiven Mnučin je izjavio da je danas "neverovatan dan" i da mu je velika čast što prisustvuje ceremoniji u ime presednika Trampa. 

Mnučin je naglasio da "nije slučajno" to što se otvaranje nove ambasade poklapa sa najavom Trampa da će se povući iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, prenosi AP, dodajući da je on uporno ponavljao da je Jerusalim prestonica Izraela. 

Na početku ceremonije obratio se i američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridmen.

Netanjahu: Hvala hrabrom Trampu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će otvaranje ambasade SAD u Jerusalimu biti u Izraelu pamćeno generacijama, dok je zet i glavni savetnik za Bliski istok američkog predsednika Donalda Trampa Džered Kušner na ceremoniji poručio da su Palestinci koji demonstriraju na granici Pojasa Gaze "deo problema, a ne deo rešenja".

"Ovo je veliki dan. Veliki dan za Jerusalim. Veliki dan za državu Izrael. Dan koji će biti urezan u naše nacionalno pamćenje generacijama", poručio je Netanjahu, prenosi Rojters.

Navodi se da se on zahvalio Trampu zbog toga što je "imao hrabrosti" da održi obećanje i premesti ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

Netanjahu je govor zaključio time što je Jerusalim nazvao "večnom, nedeljivom prestonicom Izraela". 

Uoči otvaranja, Palestinci su se okupili na velikom protestu kod granične ograde sa Pojasom Gaze. Palestinski zdravstveni zvaničnici su saopštili da su izraelske snage ubile pedeset dvoje, a ranile više od 2.400 Palestinaca.

Sa ovim brojem žrtava, današnji dan ubraja se u najkrvaviji od početka razornog rata u Pojasu Gaze između palestinskog pokreta Hamasa i Izraela 2014, prenosi Rojters.

Izrael izveo vazdušne udare na Gazu 

Izraelske snage su, prema navodima svedoka, ispalile i suzavac na demonstrante koji su se smestili u šatorima kod granične ograde.

Izraelska vojska je saopštila da je postavila nekoliko bezbednosnih linija na granici u Pojasu Gaze u slučaju da Palestinci uspeju da probiju ogradu.

Potpukovnik Džonatan Konrikus rekao je da su izraelske snage "veoma ojačane" duž prvih linija granične ograde, ali i da su dodatne linije odbrane stacionirane unutar izraelskih opština i između njih, kako bi odbranili civile u slučaju da dođe do probijanja ograde, preneo je AP.

U međuvreemnu je izraelska vojska saopštila da je izvela pet vazdušnih udara na Pojas Gaze.

Navodi se da je brigadni general izraelske vojske Ronen Manelis objavio da su napadnuti kampovi za obuku ekstremne islamske organizacije Hamas.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво