Kriza u Siriji, još uvek bez odluke Trampa o napadu

Tenzije između Rusije i Zapada oko Sirije ostale su na visokom nivou, iako su zvaničnici na obe strane unekoliko reterirali od zapaljivih izjava prethodnih dana. Tramp navodi da nikada nije rekao da su napadi neizbežni. Britanska vlada dala premijerki zeleno svetlo za učešće u planiranju napada. Merkelova odbacila mogućnost da se Nemačka uključi u akciju. Sirijski predsednik Bašar el Asad ističe da su pretnje zapadnih sila zasnovane na lažima.

00.45 – Britanska premijerka Tereza Mej i predsednik SAD Donald Tramp saglasili se da je "od ključnog značaja odvratiti sirijsku vladu od dalje upotrebe hemijskog oružja", kao i da nastave da blisko sarađuju oko međunarodnog odgovora na upotrebu tog oružja u Siriji, prenosi Rojters

22.55 – Ruska vojna policija počela da deluje u Dumi "da bi se sprečile provokacije, osigurala bezbednost, primenio zakon i organizovala pomoć lokalnom stanovništvu", saopštio je načelnik Ruskog centra za pomirenje u Siriji general major Jurij Jevtušenko.

22.35 – Tramp razgovarao sa timom za nacionalnu bezbednost. Još nema konačne odluke o akciji, javlja Rojters. Predsednik SAD uskoro će razgovarati sa Makronom i Terezom Mej.

21.40 – Britanska vlada dala premijerki Terezi Mej zeleno svetlo da se pridruži SAD i Francuskoj u planiranju vojnih napada, prenosi AP. Vlada, međutim, nije dala nagoveštaj o vremenu ili obimu bilo kakve akcije.

20.40 – Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja pozvao je SAD i njihove saveznike da se uzdrže od vojne akcije protiv Sirije istakavši da je "hitan prioritet sprečiti opasnost od rata". 

19.50 - Dva američka zvaničnika rekla su televizijskoj mreži En-Bi-Si da je analizama uzoraka krvi i urina žrtava iz Dume utvrđeno prisustvo nervnog gasa i hlora.

19.20 – Neimenovani izvor iz sirijskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da Zapad pokušava da opstruiše zadatak misije OPCW i da se "umeša u njen rad", prenosi Rojters.  

18.23 – Ministar odbrane SAD Džim Matis izjavio je u američkom Kongresu da veruje da se hemijski napad u Siriji zaista dogodio i potvrdio želju Vašingtona da inspektori na terenu prikupe dokaze. Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će tokom dana održati sastanke povodom krize u Siriji.

18.15 - Prva grupa hemičara iz Organizacije za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) doputovaće u Siriju već večeras. Očekuje se da u subotu počnu istragu oko navodnog napada hemijskim naoružanjem u Dumi, javlja britanski Independent.

18.01 - Švedska je Savetu bezbednosti UN predstavila nacrt rezolucije, čijim bi se usvajanjem otvorila vrata raspoređivanju posebne misije, koja bi "zauvek otklonila opasnost od hemijskog naoružanja u Siriji", javlja AFP. 

17.45 - Sirijski ambasador pri UN, Bašar el Džafari rekao je da je u bilo kojem trenutku spreman da organizuje posetu međunarodnog ekspertskog tima na mesto navodnog napada hemijskim oružjem u Siriji, prenosi Rojters. 

17.10 - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da Sirija ne treba da postane arena u kojoj će velike sile isprobavati snagu. Erdogan je situaciju u Siriji komentarisao posle telefonskih razgovora sa predsednicima SAD i Rusije, Donaldom Trampom i Vladimirom Putinom. 

16.08 – Pretnje upotrebom sile protiv Sirije predstavljaju grubo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija, poručuje portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

16.00 – Sirijska vojska zaplenila je naoružanje saudijskog porekla u akciji u predgrađu Damaska, javila je državna televizija. Eksploziv, mine, projektili i improvizovane bombe pronađeni su u bunkeru u naselju Zamalka.

15.25 – Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da oni koji su odgovorni za napad otrovnim gasom u Siriji moraju da snosne odgovornost. "Mi osuđujemo na najsnažniji način upotrebu hemijskog oružja", rekao je Stoltenberg, preneo je Rojters

14.45 – Ni 24 časa posle upozorenja Evrokontrola na "moguće raketne aktivnosti" iznad zapadnog Mediterana, na nebu iznad Sirije nema civilnog vazduhoplovnog saobraćaja. 

14.05 – Kancelarka Angela Merkel rekla je da se Nemačka neće pridružiti Americi, Francuskoj i Britaniji u vojnoj akciji protiv Sirije. Merkelova je, takođe, istakla da je posle serije incidenata "jasno" da Sirija nije uništila arsenal hemijskog naoružanja.

14.00 – Sirijski predsednik Bašar el Asad rekao je da su pretnje Zapada "zasnovane na lažima", te da te zemlje žele da potkopaju uspehe sirijske vojske u okolini Damaska.

12.37 – Američki predsednik Donald Tramp napisao je na Tviteru da bi napad na Siriju mogao biti "veoma brzo ili ne tako brzo uopšte". "Nikada nisam rekao kada bi napad na Siriju mogao da se dogodi. Moglo bi biti vrlo brzo ili ne tako brzo uopšte! U svakom slučaju, SAD pod mojom administracijom uradile su veliki posao u oslobađanju regiona od Islamske države. Gde je naše 'Ameriko, hvala?'", napisao je Tramp na Tviteru.

11.15 – Ruske vojne snage raspoređene su u gradu Dumi kao garant reda i zakona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

11.00 – Britanska vlada raspravlja da li će se Velika Britanija pridružiti SAD i Francuskoj u eventualnom vojnom napadu na Siriju.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво