Матис: Верујемо да се напад десио – инспектори да нађу доказе

Министар одбране САД Џим Матис изјавио је у америчком Конгресу да верује да се хемијски напад у Сирији заиста догодио и потврдио жељу Вашингтона да инспектори на терену прикупе доказе, упозоравајући да тај посао постаје тежи како време одмиче.

"Верујем да је било хемијског напада и ми трагамо за доказима", рекао је Џим Матис на саслушању пред Комитетом за оружане службе Представничког дома.

Додао је и да једна од главних ствари које га брину у вези са било каквим војним ударом САД, јесте спречавање ескалације "која би се отргла контроли" рата у Сирији, у којем су Русија, Иран, Турска и други заузели стране, преноси Ројтерс.

Ројтерс наводи да је Матис оптужио Русију да је саучесник у томе што у Сирији и даље има хемијског оружја, упркос споразуму из 2013. којим се од те земље захтевало да га се реши, а у чему је Москва посредовала.

"Два истражитељска тима Организације за забрану хемијског оружја у петак и суботу стижу у Сирију ради истраге о наводном погубном нападу у Думи", рекао је новинарима сиријски амбасадор у УН Башар ел Џафари.

Додаје да ће те две групе одвојено стићи у Сирију.

"Спремни смо да их испратимо до локације на коју желе да оду, кад год желе", рекао је Џафари, преноси Ројтерс.

Према речима сиријског амбасадора, Организације за забрану хемијског оружја је доставила четири пасоша сиријској амбасади у Бриселу и визе су одмах додељене.

Џафари је истакао да је Сирија спремна да визе изда и инспекторима на сиријској граници са Либаном.

Организације за забрану хемијског оружја није потврдила планове за путовање својих истражитеља.

Дума је последњи град у области Источна Гута који је под контролом побуњеника и на њега је у петак сиријска војска покренула жесток напад, при чему је наводно погинуло на десетине људи.

Сиријска побуњеничка група "Џаиш ел Ислам" оптужила је у суботу владине снаге да су бациле буре-бомбу са отровним хемикалијама на цивиле у Думи, те да је том приликом повређено више од 500 особа.

САД оптужују сиријске снаге да стоје иза наводног напада хемијским оружјем у Думи и прете ракетним нападом.

Доказа да се напад хемијским оружјем догодио до сада нема, а Русија је упозорила САД да ће Москва напад на Сирију сматрати ратним злочином, наводећи да би он могао да изазове директан војни сукоб.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво