Turska vojska ušla u sirijsku pokrajinu Afrin

Premijer Turske Binali Jildirim izjavio je da su vojne snage te zemlje ušle u pokrajinu Afrin na severu Sirije, objavila je televizija "Haberturk", prenosi "Rojters". Milicija sirijskih Kurda saopštila je da su turske trupe pokušale da pređu granicu, ali da su odbijene i primorane na povlačenje.

Anadolija javlja da turska vojska napreduje ka Afrinu zajedno s jedinicama Sirijske slobodne armije, koja se suprostavlja sirijskoj vladi.

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je da "Turska za cilj ima stvaranje 'bezbednosne zone' od 30 kilometara".

"Za sada u operaciji nema ranjenih vojnika", rekao je Jildirim, prenosi Haberturk.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je istakao da je svako ko se protivi turskoj operaciji u severnom sirijskom regionu Afrin na strani terorista i biće u skladu s tim tretiran.

Čavušoglu je rekao da Ankara očekuje da Francuska podrži tursku operaciju, nakon što je Francuska pozvala Tursku da se uzdrži u Siriji, saopštivši i da će sazvati hitan sastanak Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Navodi se da je i turska vojska potvrdila početak kopnene operacije u tom regionu. 

Sa druge strane, milicija sirijskih Kurda tvrdi da su turske trupe danas pokušale da pređu granicu Sirije i Turske i uđu u pokrajinu Afrin, ali da su silom naterane da se vrate, prenosi Rojters.

Kako navodi ta agencija, portparol kurdskih "Jedinica za zaštitu naroda" (JPG) u Afrinu Birusk Hasaka izjavio da su turske snage odbijene nakon žestokih borbi, dok je drugi zvaničnik JPG Nuri Mahmudi rekao da su "svi kopneni napadi turske vojske za sada odbijeni i oni su primorani na povlačenje".

Rakete iz Sirije ispaljene na turski grad Kilis

Turske vlasti su ranije danas saopštile da su borci za koje se sumnja da su iz redova sirijskih Kurda preko granice ispalili četiri rakete na turski grad Kilis, pri čemu je lakše ranjena jedna osoba, prenosi AP.

Guverner Mehmet Tekinarslan izjavio je da su pogođene dve kuće i kancelarija i da je turska artiljerija uzvratila vatru.

Turska agencija Anadolija objavila je da su tri od četiri rakete oštetile dve kuće, dok je četvrta raketa pala u prazan prostor u centru tog grada, kao i da su turske bezbednosne snage uzvratile na odgovarajući način.

Rojters podseća da je ulazak turske vojske u Afrin usledio dan nakon što je Turska pokrenula vazdušne udare u tom regionu.

AP navodi da se Afrin nalazi pod kontrolom snaga sirijskih Kurda koje turske vlasti vide kao deo kurdske pobune na jugoistoku Turske, kao i da ove snage čine osnovu Sirijskih demokratskih snaga, glavnog američkog saveznika u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Turska je u subotu pokrenula "Operaciju Maslinova grančica" u okviru koje su izvršeni vazdušni napadi na snage Radničke partije Kurdistana (PKK), sirijske milicije Kurda i Islamske države u pokrajini Afrin.

Jildirim: Rusija nema ništa protiv operacije u Afrinu

Turski premijer Binali Jildirim je izjavio da Rusija "nema ništa protiv" operacije turske vojske u sirijskom regionu Afrinu, istakavši da Ankara podržava komunikaciju sa Damaskom uz posredovanje Moskve i Teherana.

"Radimo na otklanjanju zabrinutosti Irana, a Rusija nema ništa protiv", rekao je Jildirim, prenosi Tas pozivajući se na tursku televiziju NTV.

Međutim, član Odbora za bezbednost gornjeg doma ruskog parlamenta Franc Klincevič izjavio je juče, nakon što je Turska počela operaciju nad Afrinom, da će Rusija diplomatski podržati Damask i da će tražiti u UN da Turska obustavi svoju vojnu operaciju u tom regionu na severozapadu Sirije.

"Neće samo Sirija tražiti obustavu te operacije. I Rusija će podržati taj zahtev i pružiti Siriji diplomatsku podršku", rekao je juče ruski poslanik Klincevič za Ria novosti.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je juče da je Moskva sa zabrinutošću primila informaciju o turskom vojnom angažovanju u sirijskom regionu Afrinu i pozvalo sve strane da pokažu uzdržanost, preneo je Rojters.

U saopštenju se ističe da Rusija ostaje pri stavu o rešenju za sirijsku krizu koje je zasnovano na očuvanju sirijskog teritorijalnog integriteta i poštovanju suvereniteta te zemlje.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da povlači trupe raspoređene blizu sirijskog grada Afrina, nakon što su turski avioni izveli vazdušni napad.

Kako se navodi, to je učinjeno da bi se sprečile moguće provokacije, a da bi se izbegla pretnja po život i zdravlje ruskih vojnika – operativna grupa Centra za pomirenje zaraćenih strana i vojne policije u oblasti Afrin preseljena je na područje Tel Ađar, preneo je AP.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво