Операција турске војске против Курда у Сирији

У турским ваздушним нападима у Сирији погођено је 108 курдских мета, саопштила је војска. Турска војска није прецизирала да ли су се све мете налазиле у провинцији Афин у Сирији, где се налази главни део курдских паравојних формација у Сирији, преноси "Ројтерс". Русија повлачи трупе из Африна. Сиријска влада осудила турске нападе.

Турска војска је саопштила да је погодила склоништа која користе екстремисти три групе - Курдистанске радничке партије (ПКК), Партије демократског јединства (ПЈД) и Јединица за народну заштиту (ЈПГ), након што су екстремисти пуцали на турске положаје унутар Турске, преноси Ројтерс

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је у сиријском региону Африн, који је под контролом Курда, почела војна операција након што је турска војска извела прекогранично гранатирање 

"Уништићемо терористички коридор постепено, као што смо то учинили у операцијама у Џарабулусу и Ел Бабу, почев од западне стране. Операција у Африну је практично почела на терену. Следећи је Манбиџ", рекао је Ердоган.

Он је више пута најављивао да ће сломити сиријску курдску милицију у Африну, коју види као безбедносну претњу Турској, напомиње британска агенција.

Турски медији јављају да је група бораца сиријске опозиције, које подржава Турска, кренула та области Африна као део турске офанзиве.

Извештачи агенције АП на турско-сиријској граници јављају да су приметили најмање пет авиона како лете ка Африну, као и конвој аутобуса за које се претпоставља да превозе сиријске опозиционе борце. Како се наводи, у том конвоју су и камиони са митраљезима.

Високо позиционирани званичник америчког Стејт департмента јуче је изјавио да уколико се испостави да су наводи о турском гранатирању сиријског региона Африн тачни, то би угрозило регионалну стабилност и не би помогло у заштити безбедности турске границе.

Милиција сиријских Курда саопштила је да им ваздушни напади Турске на регион Африн, на северозападу Сирије, нису оставили други избор него да узврате.

Курдске Јединице за заштиту народа (ЈПГ), које уживају подршку САД, такође су навеле да је турска војска гађала цивилна насеља.

"Победићемо ову агресију као што смо победили и у другим таквим нападима на наша села и градове", наводи се у саопштењу.

ЈПГ је, такође, позвала мушкарце и жене на северу Сирије да им се придруже да заштите Африна, преноси Ројтерс.

Русија повлачи трупе из Африна 

Руско Министарство одбране саопштило је да повлачи трупе распоређене близу сиријског града Африна, након што су турски авиони извели ваздушни напад.

Како се наводи, то је учињено да би се спречиле могуће провокације, а да би се избегла претња по живот и здравље руских војника - оперативна група Центра за помирење зараћених страна и војне полиције у области Африн пресељена је на подруцје Тел-Ађар, преноси АП.

Подручје Тел Ађар се назива и демилитаризована зона, а као такво је основано у септембру, а наводи се да се за сада не зна колико руских службеника је погођено овим најновијим дешавањима. 

Иначе, турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу разговарао је о најновијој турској офанзиви у Сирији са америчким државним секретаром Рекс Тилерсоном, саопштили су турски званичници.

Разговор је иницирао Тилерсон, али нису објављени ближи детаљи, преноси АП. 

Тилерсон  је телефоном разговарао и са Сергејем Лавровом о ситуацији на северу Сирије, саопштило је руско министарство спољних послова.

Како се наводи, Лавров и Тилерсон су разговарали "о стању у Сирији, укључујући и проблем стабилности на северу земље и о промовисању мировног решење под окриљем УН које би требало да се постигне Конгресу националог дијалог Сирије, који ће се одржати у Сочију".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се