Француска тражи ванредну седницу СБ УН због Сирије

Након уласка турских војних снага у сиријску провинцију Африн, Француска је затражила сазивање ванредне седнице Савета безбедности УН због Сирије.

"Гута, Идлиб, Африн – Француска тражи сазивање ванредног састанка Савета безбедности УН", објавио је на Твитеру француски министар спољних послова Жан-Ив ле Дријан.

Француски министар је додао да је у јутарњим сатима разговарао са својим турским колегом, пренео је Ројтерс.

Турски премијер Бинали Јилдирим изјавио је раније да су војне снаге Турске ушле данас у сиријску покрајину Африн, објавила је телевизија Хабертурк.

Ројтерс наводи да је улазак турске војске у Африн уследио дан након што је Турска покренула ваздушне ударе у том региону, гађајући снаге Јединица за заштиту народа сиријских Курда које имају подршку САД.

Претходно су турске власти саопштиле да су борци за које се сумња да су из редова сиријских Курда преко границе испалили четири ракете на турски град Килис, при чему је лакше рањена једна особа, преноси АП.

Наводи се да је гувернер Мехмет Текинарслан изјавио да су погођене две куће и канцеларија и да је турска артиљерија узвратила ватру.

АП наводи да се Африн налази под контролом снага сиријских Курда које турске власти виде као део курдске побуне на југоистоку Турске, као и да ове снаге чине основу Сиријских демократских снага, главног америчког савезника у борби против Исламске државе у Сирији.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара