Bela kuća: Tramp ostaje posvećen miru kao i uvek

Nakon što su Palestinci saopštili da više neće prihvatiti ulogu SAD u mirovnom procesu sa Izraelom, Bela kuća je poručila da američki predsednik Donald Tramp "ostaje posvećen miru kao i uvek". Takva retorika Palestinaca je "godinama sprečavala mir" i nije iznenađujuća, kaže visoki američki zvaničnik.

Bela kuća će ostati "snažno angažovana u naporima da sačini plan koji će ići u korist i izraelskom i palestinskom narodu", rekao je zvaničnik Bele kuće, prenosi AP.

Navodi da će Trampova administracija obelodaniti taj plan "kada bude spremna i kada dođe pravi trenutak za to".

Zvaničnik Bele kuće nije želeo da bude imenovan, jer se, kako kaže, očekuje zvanično saopštenje.

Palestinski predsednik Mahmud Abas kritikovao je Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i istakao da SAD više nisu podobne da budu posrednik.

Abas je, na sastanku Organizacije za islamsku saradnju (OIC) u Istanbulu, odluku američkog predsednika nazvao "najvećim zločinom" i flagrantnim kršenjem međunarodnog prava".

Palestinski predsednik je istakao da, posle takve odluke, Palestinci "od sada pa nadalje", neće prihvatiti ulogu bilo koje vrste SAD u mirovnom procesu sa Izraelom, dodavši da je neprihvatljivo da SAD imaju ulogu u bliskoistočnom mirovnom procesu jer su "pristrasne i drže stranu Izraelu".

"Jerusalim jeste i uvek će biti glavni grad Palestine", poručio je Abas na vanrednom sastanku lidera muslimanskih zemalja u Istanbulu.

U Deklaraciji usvojenoj na današnjem samitu 57-člane OIC, muslimanske zemlje su odbacile i osudile Trampovu odluku da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, i pozvale svet da prizna istočni Jerusalim kao prestonicu palestinske države.

Istanbulskom deklaracijom, OIC proglašava američku odluku o Jerusalimu "ništavnom", a Trampa poziva da tu odluku preispita i odbaci je kao "nezakonitu odluku koja bi mogla da dovede do haosa u regionu".

U Deklaraciji se zemlje koje još nisu priznale Palestinu pozivaju da to učine, a "ceo svet se poziva da prizna istočni Jerusalim kao njenu prestonicu".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара