Трамп признао Јерусалим као нову престоницу Израела

Амерички председник Доналд Трамп поручио је да је дошао тренутак да Јерусалим буде званично признат као престоница Израела. ЕУ "озбиљно забринута" због одлуке Трампа. Оштре осуде и жестоке реакције исламских земаља.

"Проценио сам да је време да Јерусалим званично признамо као престоницу Израела. Ово није ништа ни више, ни мање од признавања стварности", истакао је Трамп у Белој кући, додајући да је признање Јерусалима одавно требало да се уради и да је у најбољем интересу САД, преноси АП.

Амерички председник је рекао да признање потврђује "очигледну" чињеницу да је Јерусалим седиште израелске владе, упркос томе што је спорни статус тог града један од кључних елемената у израелско-палестинском сукобу.

Амерички председник је, ипак, додао да САД признају да конкретне границе израелског суверенитета у Јерусалиму треба да буду решене у преговорима о коначном статусу.

Пре Трамповог обраћања у Белој кући, арапски и муслимански лидери упозоравали су на могуће насиље које би могло да потекне од овакве одлуке.

Стотине Палестинаца палило је америчке и израелске заставе, као протест против одлуке. Такође су назвали Јерусалим својом "вечитом престоницом".

Трамп је истовремено дао инструкције Стејт департменту да почне са припремама за премештање Амбасаде САД из Тел Авива у тај град, навео је Асошијетед прес.

Додао је да САД остају дубоко посвећене томе да олакшају постизање мировног споразума који би био прихватљив за обе стране на Блиском истоку.

Исламске земље осудиле Трампову одлуку

Турско министарство спољних послова осудило je одлуку САД да признају Јерусалим као престоницу Израела, називајући је "неодговорном" и позвао Вашингтон да преиспита тај потез.

Шеф турске дипломатије Мевлут Чавушоглу поручио је из Београда, после разговора са српским и бошњачким колегом, да је то потпуно погрешан потез и да том популистичком политиком не може ништа да се реши.

Египат одбацује одлуку САД о премештању амбасаде у Јерусалим, саопштило је министарство спољних послова Египта и додаје да Трампово признање Јерусалима као изралске престонице не мења правни статус града, преноси Ројтерс.

Министарство спољних послова Ирана саопштило је да Иран "озбиљно осуђује" одлуку САД која, како се наводи, крши међународне резолуције.

Саудијска Арабија изразила је такође противљење Трамповом потезу наводећи да он "провоцира осећања муслимана широм света".

Катар је такође оценио да одлука о премештању америчке амбасаде у Јерусалим предствља "опасну ескалацију и смртну казну за све који желе мир", преноси Ал Џазира.

Јордански краљ Абдулах Други изразио је забринутост у телефонском разговору са Трампом коме је рекао да игнорисање права Палестинаца, муслимана и хришћана у Јерусалиму може само да изазове ширење екстремизма.

У престоници Јордана, Аману, организовани су протести као одоговор на Трампову одлуку. 

Либан такође упозорава да Трампова одлука прети мировном процесу и стабилности у региону.

Британска премијерка не слаже се са одлуком председника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела, јер сматра да та одлука неће допринети миру у региону, саопштио је портпарол Терезе Меј.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес рекао је да нема алтернативе дводржавном решењу између Израела и Палестинаца и да је Јерусалим питање које треба да буде решено у директним преговорима о коначном статусу.

"Увек сам био против било којих унилатералних мера које ће угрозити шансе за мир између Израелаца и Палестинаца", рекао је Гутерес после одлуке председника САД Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела.

Источни део Јерусалима је под контролом Израела од 1967. године. Јевреји тај град сматрају јединственом и неподељеном престоницом. Палестинци пак желе да источни део буде главни град њихове будуће државе.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво