Нацрт декларације ОИЦ: Источни Јерусалим престоница Палестине

У нацрту резолуције припремљеном за данашњи самит муслиманских лидера у Истанбулу, наводи се да они одлуку Вашингтона о признавању Јерусалима као престонице Израела сматрају знаком да се САД повлаче из своје улоге покровитеља мира на Блиском истоку.

У нацрту декларације, у који је Ројтерс имао увид, истиче се да је "Источни Јерусалим престоница државе Палестине" и све земље се позивају да признају "државу Палестину и Источни Јерусалим као њену окупирану престоницу".

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је пре три дана да ће одлуке које буду донете на данашњем састанку Организације за исламску сарадњу (ОИЦ) показати да се америчка одлука о признавању Јерусалима као престонице Израела неће моћи лако применити.

"С планом који ћемо сачинити током састанка ОИЦ, показаћемо да се та (америчка) одлука неће моћи лако применити", истакао је он, додавши да Турска саопштење председника САД Доналда Трампа о признавању Јерусалима за израелску престоницу сматра ништавним.

Ердоганов портпарол најавио је прошле среде да ће ОИЦ одржати хитан састанак у Турској 13. децембра, како би се искоординисао одговор на одлуку САД.

ОИЦ, успостављана 1969. године, има 57 држава чланица с већинским или великим муслиманским становништвом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво