Amerika i Izrael izlaze iz Uneska

Sjedinjene Američke Države povlače se iz svetske organizacije za zaštitu istorijske i kulturne baštine, Uneska, zbog neslaganja oko odnosa prema nasleđu koje se nalazi na palestinskim teritorijama, javljaju agencije. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio da će Izrael povući sličan potez. Odluka SAD da se povuče iz Uneska predstavlja gubitak za porodicu UN i multilateralizam, saopštio je Unesko.

Stejt department je obavestio generalnu sekretarku Uneska Irinu Bokovu u vezi sa američkom odlukom da se povuče iz te organizacije i uspostavi stalnu posmatračku misiju pri Unesku, saopštio je Stejt department.

Vašington navodi da ova odluka nije bila laka, kao i da oslikava američku brigu za stanje u ovoj organizaciji, potrebu za reformama Uneska i konstantan antiizraelski odnos te organizacije.

"Izražavam duboko žaljenje zbog odluke SAD da istupi iz Uneska", navela je Irina Bokova. 

Nekoliko sati pošto je Stejt department najavio povlačenje SAD iz Uneska, sličan potez najavio je i izraelski premijer Banjamin Netanjahu, koji je ministarstvu spoljnih poslova naložio da "pripremi teren za povlačenje izraelskih diplomata" iz te organizacije. 

"Ovo je hrabra i moralna odluka, jer je Unesko postao teatar apsurda. Umesto čuvanja istorije, Unesko je prekraja", rekao je Netanjahu, a prenosi izraelski dnevnik Haarec.

Izraelski ambasador u Unesku Karmel Šama Hakoen izjavio je da bi i Izrael trebalo da se povuče iz Uneska uz ocenu da ta organizacija UN deluje protiv Izraela.

"U poslednjim godinama Unesko se transformisao u bizarnu organizaciju koja je izgubila svoj profesionalni put zarad političkih interesa određenih zemlja", rekao je ambasador, preneli su izraelski mediji.

Stejt department je naveo da SAD žele da ostanu uključene u rad u Unesku kao posmatrač i na taj način doprinesu važnim pitanjima kojima se bavi ta organizacija.

Amerika će iz Uneska istupiti 31. decembra, navodi Stejt department.

Amerikanci su, još 2011. godine prestali da uplaćuju sredstva u budžet Uneska u znak protesta zbog primanja Palestine u puno članstvo u toj organizaciji. Od tada, "dug" SAD prema Unesku dostigao je 542 miliona dolara.

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa u predlogu budžeta za narednu fiskalnu godinu nije imala stavku koja predviđa mogućnost ukidanja restrikcija na finansiranje Uneska, navodi AP.

Pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, AP prenosi da se Trampova administracija već mesecima pripremala za mogućnost napuštanja Uneska, što je Vašington danas zvanično i saopštio, te dodaje da ovo nije prva takva odluka SAD.

Agencija tvrdi da se očekivalo da ova odluka bude objavljena do kraja ove godine, kao i da je nekolicini diplomata koji su imenovani na funkcije u misiji SAD pri Unesku letos rečeno da je sve na čekanju i savetovano im da potraže druge poslove.

U agencijskom izveštaju se podseća da su se SAD tokom osamdesetih godina 20. veka povukle iz Uneska, a pored lošeg upravljanja navedeni su i politički razlozi, da bi se potom vratile u članstvo 2003. godine.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je agenciji Tas je izlazak SAD iz Uneska tužna vest.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da odluka američkog rukovodstva da se SAD povuku iz Uneska pogoršava situaciju po ovu organizaciju, kao i da je ta odluka za žaljenje. 

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво