Izlazne ankete: Angela Merkel pobedila na izborima

Nemačka kancelarka Angela Merkel osvojila je četvrti mandat, nakon što su njena partija CDU i sestrinska stranka CSU osvojile 32,9 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazuju ankete posle zatvaranja biračkih mesta. Prema tim podacima, u Bundestag ulazi i desničarska AFD.

Stranka kancelarke Angele Merkel je, prema izlaznim anketama, mnogo ispred Socijaldemokratske partije Martina Šulca.

Prema izlaznim anketama, Demohrišćanska partija (CDU) je osvojila 32,9 odsto glasova, dok je Socijaldemokratska (SPD) na drugom mestu, sa osvojenih oko 20,8 odsto glasova, prenose ARD I ZDF.

Međutim, u parlament ulazi i partija na krajnjoj desnici Alternativa za Nemačku (AFD), koja je po prvi put u svojoj istoriji ostvarila rezultat od 13 odsto.

Reč je o političkoj partiji desničara i evroskeptika, koja je političke poene skupljala na temi izbeglica, stranaca, proširenja Evropske unije i rešenju finansijske krize.

Ovakav izborni rezultat plasira je na treće mesto i čini možda i zvanično najvećom opozicijom, prenosi Gardijan.

U nemačkom Bundestagu će u novom, 19. posleratnom sazivu, biti još i poslanika partije Levica, naslednice nekadašnjih istočno nemačkih komunista, zatim, stranke Zeleni (svaka po devet odsto), kao i liberali (10,4 odsto), koje je je mladi Kristijan Lindner uspeo da vrati u parlament.

Merkel: Predstoji nam veliki novi izazov - AFD u Bundestagu

Nemačka kancelarka Angela Merkela izjavila je da preuzima mandat za formiranje nove nemačke vlade sa svojim konzervativnim blokom, istakavši da antiimigraciona stranka AFD predstavlja "veliki novi izazov" sada kada ulazi u parlament.

Merkel je, u prvoj izjavi nakon što su objavljeni prvi preliminarni rezultati izbora u Nemačkoj, obećala da će pridobiti podršku glasača nacionalističke AFD nakon što je ta stranka stekla dovoljno veliku podršku da može da uđe u Bundestag, prenosi AP.

"Naravno, pruželjkivali smo bolji rezultat, to je jasno", priznala je kancelarka, podsetivši da je njena stranka na vlasti već 12 godina od kojih su, kako je istakla, poslednje četiri bile "pune izuzetnih izazova".

Merkel je pristalicama poručila da želi da "pridobije nazad glasače AFD" tako što će rešavati probleme zemlje i pozabaviti se njihovim razlozima za zabrinutost.

Nemački socijaldemokrati priznali su poraz na izborima i najavili da će radije preći u opoziciju nego ući u novu koaliciju sa demohrišćanima kancelarke Angele Merkel.

"Ovo je težak i gorak dan za nemačke socijaldemokrate, izgubili smo izbore", izjavio je lider Socijaldemorkatske partije Martin Šulc u prvoj reakciji posle objavljivanja izlaznih anketa.

SPD je na današnjim izborima postigao najgori rezultat posle Drugog svetskog rata, navode agencije.

Desničarska AFD je s druge strane obećala je da će "promeniti zemlju".

"Krenućemo za Merkel. Povratićemo našu zemlju i naš narod", rekao je jedan od lidera AFD Aleksander Gauland.

Rezultati izbora u Nemačkoj pokazali su, u demografskom smislu, jasnu podeljenost između nekadašnje Zapadne i Istočne Nemačke, jer je antiimigraciona i krajnje desničarska stranka AFD na istoku zemlje osvojila skoro dvostruko više glasova nego na zapadu, navodi Bi-Bi-Si.

S druge strane, u Berlinu i još nekoliko drugih gradova održavaju se protesti protiv ove politike partije.

Izlazne ankete koje su objavili nemački mediji prve su, ali i nezvanične i nepotpune prognoze. Ipak, ovakvim rezultatima potvrđena su i istraživanja javnog mnjenja i političke procene analitičara koji su Angeli Merkel predvideli i četvrti kancelarski mandat.

Neki od njih su predvideli i mogućnost da u "kancelarskoj fotelji" ostane duže čak i od svog nekadašnjeg "političkog oca" kancelara "rekordera", Helmuta Kola, koji je 16 godina vladao Nemačkom.

Inače, povodom izbora za Bundestag, u ambasadi Nemačke u Beogradu priređeno je izborno veče, na kojem je ambasador Aksel Ditman poručio da će Nemačka nastaviti da podržava Srbiju na njenom evropskom putu, bez obzira na rezultat izbora.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво