Десничари у Бундестагу – честитке и протести

Крајње десничарска странка Алтернатива за Немачку улази у парламент, након што је на изборима освојила 13 одсто гласова. После објављивања првих резултата, стиже честитка од француске колегинице Марин ле Пен. С друге стране, канцеларка Ангела Меркел оцењује ово као "велики изазов", а јеврејске организације страхују због промовисања екстремних десничарских идеја на највишем нивоу. Демонстранти на улицама неколико немачких градова.

Више стотина демонстраната окупило се у Берлину против уласка десничарске, националистичке партије Алтернатива за Немачку (АФД) у немачки парламент.

Демонстранти су се окупили испред клуба у коме чланови АФД-а славе освајање трећег места на изборима. Окупљени узвикују "Цео Берлин мрзи АФД", "Нацистичке свиње" и друге слогане.

Неколико демонстраната је флашама гађало полицајце који их спречавају да се приближе згради.

Протести против крајњих десничара одржани су раније вечерас и на берлинском Александар плацу.

Матијас, један од окупљених у Берлину, рекао је да је позив видео на Фејбсуку и да је изашао на улицу зато што мисли да је "важно показати да у Немачкој није прихватљиво да једна таква партија уђе у парламент".

Истиче да две водеће странке ЦДУ и СДП треба да анализирају како је дошло до тога да се многи људи окрену таквим "расистичким политичарима".

Демонстрација је било и у Келну, Франкуфрту, Хамбургу, Минехну и Диселдорфу. Према подацима полиције, у центру Келна на пријављеном скупу окупило се око 400 људи, док је у Франкфурту њих око 300 изашло на улице, преносе немачки медији.

Према резултатима излазних анкета, АФД је освојио око 13 одсто гласова што значи да би могао да освоји између 86 и 89 места у Бундестагу. Након проглашења првих резултата поручили су да ће "променити земљу".

Уследила је честитка француске колегинице, лидерке крајње десничарске странке Национални фронт Марин Ле Пен.

"Браво за наше АфД савезнике на историјском наступу. Ово је нови знак да се народ Европе буди", написала је Марин Ле Пен на свом Твитер налогу.

Међутим, у свом првом обраћању после проглашења победе ЦДУ, немачка канцеларка Ангела Меркела изјавила је да антиимиграциона странка АФД представља "велики нови изазов" сада када улази у парламент.

Бојазан су исказале и јеврејске организације, истичући да се Немачка суочава са највећим изазовом од свог оснивања 1949. године.

"Нажалост, наши су се страхови обистинили", наводи се у саопштењу председника Савеза Јевреја Јозефа Шустера.

После ових избора, АФД ће бити прва странка крајње деснице која улази у Бундестаг после Другог светског рата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара