Okončana druga runda pregovora o Bregzitu

EU i Velika Britanija završile su u Briselu drugu rundu pregovora o Bregzitu, a obe strane su predstavile svoje pozicije po pitanju prava građana, finansijskog poravnanja i granice između Irske i Severene Irske.

"Cilj je da počnemo rad na suštini i nastavimo izgradnju međusobnog poverenja. Ova nedelja bila je određena za predstavljanja, treća runda biće posvećena razjašnjenjima. Tražimo razjašnjenje o finansijskoj nagodbi, pravima građana i Irskoj", rekao je glavni pregovarač EU Mišel Barnije na zajedničkoj konferenciji za medije sa britanskim kolegom Dejvidom Dejvisom u sedištu Evropske komisije, prenosi AFP.

I dok Barnije govori o tome da postoje slaganja u nekim pitanjima, ali i fundamentalne razlike o nekim drugim, glavni pregovarač Britanije Dejvid Dejvis kaže da je dosadašnji razgovor bio konstukrtivan i da je doneo niz dobrih rešenja o nekim temama. 

Barnije je, inače, ocenio da su posle prve runde razgovora u junu kada su se dve strane dogovorile o organizacionim pitanjima, pregovori o izlasku Velike Britanije iz EU nastavljeni predstavljanjem pozicija obe strane i prepoznavanjem "tačaka preklapanja i razilaženja". 

On je dodao da postoje tačke slaganja ali i "fundamentalne razlike" kada je reč o pitanju građanski prava što za EU i dalje ostaje prioritet u pregovorima o Bregzitu. 

Obe strane su se složile da pravna sigurnost građana u svakodnevnom životu posle izlaska Velike Britanije iz EU mora postojati.

"Slažemo se oko toga da je sigurnost građana neophodna, ali različito gledamo na to kako je postići", ocenio je Dejvis.

Kada je reč o finansijskoj nagodbi, glavni EU pregovarač kaže da je "Velika Britanija prepoznala svoje obaveze i potrebu rešavanja ovog pitanja".

"Računi se moraju poravnati", izjavio je Barnije na kraju druge runde razgovora o Bregzitu.

Glavi pregovarač Velike Britanije Dejvid Dejvis ocenjuje da je druga runda pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU bila konstruktivna i da je dovela do ozbiljnog napretka u oblasti građanskih prava, finasinsijkog poravnanja i pitanja granice između Irske i Severne Irske.

"Obe strane moraju biti fleksibilne kako bi došlo do rezultata", ocenio je Dejvis.

Za sledeću rundu pregovora planirano je da timovi EU i Velika Britanije dođu sa razjašnjenjima pozicija oko kojih ima neslaganja i nastave dalju diskusiju o načinu i uslovima izlaska Velike Britanije iz EU.

Rojters prenosi da je Dejvis kazao da je Ujedinjeno kraljevstvo "ohrabreno" ovonedeljnim pregovorima o ključnim pitanjima i da je spremno da "radi naporno i postepeno u pregovorima o Bregzitu", kako bi se postigao "sporazum koji bi funkcionisao za celo UK".

Navodi se da je Dejvis ipak naglasio da London neće prihvatiti "kazneni sporazum", niti ga očekuje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво