Tereza Mej postigla dogovor o vladi sa liderkom Demokratske unionističke stranke

Britanska premijerka Tereza Mej postigla je dogovor sa liderkom severnoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlen Foster, izjavio je portparol britanske premijerke.

Demokratska unionistička partija podržaće britansku vladu u parlamentu prilikom glasanja o budžetu, kao i povodom Bregzita i zakonodavstva o nacionalnoj bezbednosti. Zauzvrat, Severna Irska će iz budžeta Velike Britanije dobiti dodatnih milijardu funti, što je izazvalo oštre osude iz Velsa i Škotske.

"Ovaj dogovor će doneti stabilnu vladu Velikoj Britaniji u ovom ključnom trenutku, a to je u nacionalnom interesu. Dodatne investicije u Severnu Irsku imaće snažan uticaj na našu ekonomiju i građane. Želimo da pojačamo sigurnost nacije i podržimo izlazak iz Evropske unije koji će koristiti svim delovima Ujedinjenog kraljevstva", poručuje Fosterova.

Tereza Mej naglašava da se neće tražiti da građani EU, koji žive i rade u Velikoj Britaniji, napuste tu državu.

"Građani Evropske unije koji rade u Velikoj Britaniji doprinose našoj ekonomiji, uslugama i svakodnevnom životu. Sastavni su deo našeg društva. Sve ih uveravam da nećemo tražiti da bilo ko ode kad budemo napustili Uniju", ističe Mejova.

Fosterova je ranije danas, kada je doputovala u London, izjavila da se nada da će finalizovati dogovor sa britanskom premijerkom oko formiranja buduće vlade, javio je Skaj njuz.

"Ponovo smo u Londonu i nadam se da ćemo moći da finalizujemo dogovor sa Konzervativnom partijom", rekla je Fosterova Skaj njuzu, preneo je Rojters.

Kako je ranije izveštavao Bi-Bi-Si, postizanje dogovora između DUP i Konzervativne partije prošle nedelje je odloženo zbog požara koji je zahvatio zgradu "Grenfel tauer" u Londonu i brojnih obaveza obe liderke.

Do dolaganja nije došlo zbog nemogućnosti postizanja sporazuma, jer je, kako naveo novinar Bi-Bi-Sija, pozivajući se na izvore upućene u pregovore, 95 odsto stvari dogovoreno.

Nakon što konzervativci Tereze Mej na prevremenim izborima 8. juna nisu osvojili dovoljno poslaničkih mesta da sami formiraju vladu, ispostavilo se da im je Demokratska unionistička stranka, koja je osvojila 10 poslaničkih mesta, najizgledniji partner za formiranje koalicione vlade

U međuvremenu, lideri Škotske i Velsa optužili su britansku premijerku da slabi veze Ujedinjenog Kraljevstva, time što "baca novac" na severnoirsku DUP, kako bi obezbedila podršku za svoju manjinsku vladu.

"Današnji dogovor predstavlja čep kako bi se slaba premijerka i nesigurna vlada održali na vlasti. Neverovatno je da premijerka veruje da može da obezbedi svoju političku budućnost bacajući novac na Severnu Irsku i ignorišući ostatak Ujedinjenog Kraljevstva", rekao je premijer Velsa Karvin Džons.

Premijerka Škotske Nikola Stardžen takođe se usprotivila potezu Mejove, rekavši da su konzervativci pokazali da će sve uraditi kako bi ostali na moći.

"Ovim crvljivim, besramnim dogovorom Torijevci (konzervativci) su pokazali da će sve uraditi da ostanu na moći", rekla je Stardženova, prenosi Rojters.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво