Анкете са биралишта: Конзервативци Терезе Меј победили, али немају већину

Пројекције на основу анкета са бирачких места показују да ће конзервативци заузети 314 места у парламенту, док ће лабуристима припасти 266 места. То значи да странка Терезе Меј неће моћи самостално да формира владу. Британци су данас бирали посланике уз јаке мере безбедности због терористичких напада у Манчестеру и Лондону.

01.45 - Први званични резултати очекују се у јутарњим часовима.

01.00 -  Из Партије зелених поручују да никада неће ући у коалицију са конзервативцима, али да су спремни на сарадњу са лабуристима.

00.30 – У прве две обрађене изборне јединице, у Сандерленду и Њукаслу, победу су однели лабуристи.

00.20 – Либерал-демократе поручују да неће ући у постизборну коалицију. "Добијамо много позива, да будемо јасни. Нема коалиције. Нема договора", објавили су на Твитеру. У међувремену, фунта бележи пад.

23.00 – Анкета са бирачких места коју су спровели Би-Би-Си, Ај-Ти-Ви и Скај њуз показује да ће конзервативци Терезе Меј освојити 314 места у парламенту, лабуристи Џеремија Корбина 266 места, либерал-демократе 14 места, а Странка за независност 34 места.

23.00 – Затворена бирачка места у Уједињеном Краљевству.

Излазне анкете у Великој Британији показују да су конзервативци победили на данашњим изборима, али са мањом већином него што су имали.

Би-Би-Си је пренео да су конзерватвци, према анкетама с биралишта, добили 314 од 650 посланика.

Лабуристи су према тим проценама добили 266 посланика. Шкотска национална партија је добила 34, а либерал-демократе 14, док ће остале мандате добити мање партије.

Излазне анкете нису поуздане, а први званични резултати се очекују током ноћи.

У претходном сазиву, конзервативци су имали 330 посланика, лабуристи 229, Шкотска партија 54, а либерал-демократе девет.

Британци су се данас опредељивали између 3.303 кандидата у 650 изборних округа широм земље, колико има места у Доњем дому парламента. То значи да је за апсолутну већину потребно 326 посланика, преноси АФП.

Право гласа имали су пунолетни Британци, затим држављани Републике Ирске и земаља Комонвелта, као и Британци и Ирци из Северне Ирске који живе у иностранству, а који су регистровани на бирачком списку у Британији у последњих 15 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво