Изгорео солитер у Лондону, 12 мртвих, 70 повређених

Најмање 12 особа је страдало, а 70 је повређено у пожару који је захватио солитер у Лондону, јавља "Ројтерс". Више од 200 ватрогасаца ангажовано на гашењу пожара. Неки станари су и даље блокирани у 27-спратном "Гренфел тауеру". Ватрогасни тимови су до сада успели да стигну до 19. и 20. спрата.

Британски медији јављају да су неки станари и даље блокирани у 27-спратном "Гренфел тауеру", са 120 станова. Најмање 12 особа је страдало, а 70 је повређено. Двадесет особа је задобило теже повреде.

"Могу засад да потврдим 12 смртних случајева, али и да ће ово бити дуга и сложена операција, као и да се процењује да ће број жртава бити и већи", навео је у саопштењу командант полиције Стјуарт Канди.

Би-Би-Си наводи да је непозната судбина "значајног броја људи".

Стабилност солитера проверава структурни инжењер, саопштила је ватрогасна бригада, уз напомену да је зграда за сада безбедна и да ватрогасци могу да улазе унутра и спасавају људе.

Комесар Лондонске ватрогасне бригаде Дени Котон рекао је да су ватрогасни тимови до сада успели да стигну до 19. и 20. спрата зграде.

Како се наводи у саопштењу, пожар је пријављен у 1.16 по локалном времену.

У близини зграде у пламену распоређено је 45 ватрогасних возила и 20 амбулантних кола.

Полиција је саопштила да је "извесном броју особа пружена помоћ због разних врста повреда", међу којима су се барем две особе нагутале дима, преноси АФП.

Очевици наводе да су чули вриску са горњих спратова док се пламен ширио, а један очајни станар је махао белом тканином са прозора на највишем спрату, док медији наводе да неки људи искачу кроз прозор.

Избезумљени чланови породица људи који се и даље налазе у згради покушавају да их дозову, а полиција их упуће у оближњи ресторан где се некима од повређених указује помоћ.

Евакуација и даље траје. Зграда има 120 станова, али се не зна поуздано колико се људи налазило у њој у тренутку избијања ватре. Британски медији јављају да их је било око 600.

Четири сата након што је пријављен пожар, и даље се може видети да је више спратова у пламену, а зграду окружују густ црни дим.

Може се видети и како велики делови зграде падају са "Гренфел тауера", стамбеног блока изграђеног 1974. у радничком насељу у северном делу четврти Кенсингтон, недалеко од Нотинг хила.

Полиција евакуише и оближње зграде из страха да их не оштете делови који отпадају са облакодера у пламену, а затворила је и део ауто-пута А-40, прометне саобраћајнице која води ка центру Лондона.

Такође је затворена линија метроа која пролази испод те четврти.

Градоначелник Лондона Садик Кан изјавио је да је реч о "озбиљном инциденту" и да ће на нека питања морати да се пружи одговор у вези са безбедношћу облакодера.

Кан је то рекао након што су поједини станари изјавили да им је саветовано да остану у својим становима у случају пожара, док је удружење станара тог облакодера претходно упозорило да је забринуто због ризика од озбиљног пожара, пренео је Ројтерс.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара