Šta kažu "prijatelji" Tereze Mej?

Dok britanska premijerka Tereza Mej poručuje da će se osloniti na podršku "prijatelja" iz severnoirske Demokratske unionističke stranke kako bi oformila novu vladu, liderka te partije Arlin Foster kaže da će "biti teško" da Mejova ostane na funkciji i da je "prerano pričati o planovima", ali da će pregovarati sa njom.

Arlin Foster je navela da je razgovarala sa Terezom Mej.

"Premijerka je sa mnom jutros razgovarala i ući ćemo u pregovore s konzervativcima kako bismo ispitali mogućnosti da donesemo stabilnost našoj zemlji u vreme velikih izazova", rekla je Fosterova novinarima, prenosi Rojters

Nakon što konzervativci Tereze Mej na jučerašnjim prevremenim izborima nisu osvojili dovoljno poslaničkih mesta da sami formiraju vladu, ispostavilo se da im je Demokratska unionistička stranka, koja je osvojila 10 poslaničkih mesta, najizgledniji partner za formiranje koalicione vlade, a Mejova je poručila da se raduje saradnji "s prijateljima i saveznicima" u toj stranci.

Očekuje se, međutim, da će Arlin Foster tražiti ustupke, kao i visoke pozicije u novoj vladi, u zamenu za udruživanje sa konzervativcima, prenosi AP.

Fosterova još nije javno obećala da će se pridružiti formalnoj koaliciji ili neformalnoj alijansi s oslabljenom Konzervativnom strankom.

"Svakako mislim da će biti kontakata tokom predstojećeg vikenda, ali mislim i da je prerano govoriti o tome šta ćemo raditi", rekla je liderka severnoirskih unionista, ocenivši da će "Mejova teško ostati u toj ulozi".

Demokratska unionistička stranka zagovara ostanak Severne Irske u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva i ima konzervativni pristup socijalnim pitanjima, navodi Rojters.

Američka agencija podseća da je Konzervativna stranka i ranije zavisila od irskih političara, pa se tako bivši premijer Džon Mejdžor oslonio na podršku Ulsterske unionističke stranke kako bi došao do podrške za svoju nesigurnu većinu u periodu 1992–1997.

Građani Severne Irske glasali su u korist ostanka u sastavu EU na prošlogodišnjem referendumu, dok se Demokratska unionistička stranka generalno zalaže za "meki Bregzit" umesto za "oštri Bregzit" koji zagovara Mejova, i želi da zadrži otvorenu granicu s Republikom Irskom, koja je članica EU, napominje AP.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи