Тереза Меј након састанка са краљицом: Оформићу владу са пријатељима, а сада – на посао!

Формираћу владу која ће водити земљу кроз преговоре о Брегзиту, најавила је лидерка конзервативаца Тереза Меј након састанка у Бакингемској палати са краљицом Елизабетом Другом. А, сада на посао, поручује Мејова.

Актуелна премијерка Велике Британије Тереза Меј затражила је дозволу од краљице да састави нову, мањинску владу, након постигнутог договора са Демократском унионистичком партијом Северне Ирске.

"Наставићемо да радимо посебно са нашим пријатељима и савезницима из Демократске унионистичке партије. Наше две партије су имале снажне везе током многих година и то ми даје самопоуздање да верујем да ћемо наставити да радимо заједно у интересу целог Уједињеног Краљевства", рекла је Мејова испред Даунинг стрита 10.

Подсетила је да кључни преговори о Брегзиту почињу за само 10 дана, истакавши да је земљи више него икад потребна сигурност.

"Сада када смо обезбедили највећи број гласова и највећи број посланичких места на општим изборима, јасно је да само конзервативци и унионисти имају легитимитет и могућност да обезбеде ту сигурност формирајући већину у Доњем дому", истакла је премијерка.

Навела је да ће то омогућити да се земља уједини и своју енергију усмери на успешан договор о Брегзиту који ће ићи наруку свима у Британији, уз обезбеђивање новог партнерства са ЕУ које земљи гарантује дугорочни просперитет.

"За то је народ гласао прошлог јуна, и то ћемо остварити", поручила је британска премијерка.

На ванредним парламентарним изборима, Конзервативна партија је освојила 42,4 одсто гласова, док су опозициони лабуристи добили 40 одсто, показују прелиминарни резултати. Ниједна партија неће имати већину у парламенту од 650 места.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 08. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије