Kritike Trampovih planova o ograničenju migracija

Borci za prava migranata i izbeglica osudili su planove Bele kuće da privremeno zaustavi prihvat izbeglica i suspenduje vize za državljane sedam zemalja Bliskog Istoka i severne Afrike, ocenivši da su njihova meta muslimani i da će učiniti SAD manje bezbednim.

Izvrši direktor Saveta za američko-islamske odnose Nihad Avad smatra da su naredbe Bele kuće potvrda islamofobične i neameričke politike.

"Verujemo da su muslimani jedina meta ovakvih naredbi. Ove naredbe su uznemirujuća potvrda islamofobične i neameričke politike predloga napravljene tokom predizborne kampanje za predsednika", rekao je Avad na konferenciji za novinare u Vašingtonu, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, nikada ranije u istoriji SAD nije namerno, kao stvar politike, uvedena zabrana za migrante ili izbeglice po verskoj osnovi.

Predsednik Konferencije rukovodstva o civilnim i ljudskim pravima Vejd Henderson naveo je u saopštenju da postupci poput izgradnje zida, kriminalizovanja religije i plašenja migranata čine da Amerika predsednika Donalda Trampa više izgleda kao policijska država nego kao republika.

"Ovo će podstaći nasilje protiv Amerikanaca širom sveta", smatra sveštenik u Reformističkoj crkvi Hajland Parka u Nju Džerziju Set Kaper Dejl koja je, tvrdi, pomogla u preraspodeli 28 porodica izbeglica i tražilaca azila u zemlji prošle godine.

Tramp je ranije izjavio u Ministarstvu unutrašnje bezbednosti da njegove akcije u vezi imigracije pokazuju da "počevši od danas" SAD vraća kontrolu na svojim granicama.

Potpisao je direktive za izgradnju zida na granici sa Meksikom, koji će biti dugačak 3.200 kilometara i izvršenje racija u gradovima koji štite ilegalne migrante.

U gradovima poput San Franciska lokalni zvaničnici, najčešće demokrate, odbijaju da sarađuju sa saveznim službenicima u akcijama protiv ilegalnih migranata.

Očekuje se da Tramp preduzme korake kojima bi se ograničile legalne migracije, uključujući izvršne naredbe koje redukuju broj izbeglica i blokiraju izdavanje viza ljudima iz nekoliko muslimanskih bliskoistočnih zemalja i sa severa Afrike, prenosi Rojters.

Kako se navodi, među tim zemljama su Sirija, Sudan, Somalija, Iran, Irak, Libija i Jemen.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво