Ubicu iz Minhena inspirisale video-igrice

Ali David Sonboli star 18 godina ubio je u sinoćnjem napadu u tržnom centru Olimpija devet osoba, od kojih su sedmoro tinejdžeri, pišu nemački mediji. Ranjeno je 27 ljudi od kojih četvoro imaju prostrelne rane. Nakon pretrage stana napadača policija saopštila da on nije imao veze sa Islamskom državom. Zvaničnici saopštili da je bio inspirisan video-igricama. Objavljen prestanak opasnosti, a saobraćaj u gradu je normalizovan.

18.30 - Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je da su nasilne video-igrice inspirisale napadača u Minhenu.  

18.00 - Konzul Srbije u Minhenu Snežana Miljanić rekla je da prema poslednjim podacima bavarske policije među poginulima u oružanom napadu u Minhenu nema Srba.

16.30 - Sutra će na Kosovu biti Dan žalosti povodom smrti troje kosovskih Albanaca koji su poginuli u pucnjavi u Minhenu.  

15.25 - Ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer rekao je da dokumenti i internet podaci o napadaču ukazuju da su ga zanimala masovna ubistva, uključujući i masakr u Norveškoj 2011. godine, ali da je prerano govoriti o povezanosti ta dva slučaja.

14.40 - Angela Merkel je rekla da će država učiniti sve kako bi osigurala bezbednost građana. Kaže da "teška srca" žali za žrtvama napada u Minhenu.

13.55 - Kancelarka Angela Merkel obratiće se javnosti u 14.30. Merkelova je prethodno u Berlinu učestvovala na sastanku Saveta za bezbednost.

13.05 - Nemački istražitelji su utvrdili "očiglednu vezu" između jučerašnjeg napada i norveškog ultradesničarskog ubice Andersa Bering Brejvika, rekao je šef minhenske policije.

13.00 - Kako RTS saznaje većinu žrtava čine tinejdžeri od 13 do 16 godina, turskog, albanskog i rumunskog porekla, koje je ubica najverovatnije pomoću lažnog Fejsbuk profila namamio u restoran ponudivši besplatan obrok.

12.40 - Gardijan je preneo da je napadač identifikovan kao David S., ali napominje da bi to mogao biti samo njegov pseudonim, a pojavili su se i medijski navodi da je njegovo ime Ali Sonboli.

12.30 - Gradonačelnik Minhena Diter Rajter proglasio je Dan žalosti. Sve svečanosti planirane tokom vikenda su otkazane.

11.55 - Šef bavarske policije: Napadač nije imao nikakve veze sa Islamskom državom, niti sa izbeglicama. Rođen je i odrastao u Minhenu. Zvaničnici saopštavaju da je ukupno 10 osoba ubijeno, a 27 povređeno, od kojih četvoro imaju prostrelne rane.

11.30 - Među žrtvama su dve žene i šest muškaraca starosti između 14 i 21 godine, kao i žena stara 45 godina. U bolnicama u Minhenu trenutno se nalazi 16 osoba ranjenih u napadu, od kojih su dve teško povređene.

11.05 - Prema još nepotvrđenim informacijama, među žrtvama su i Armela Segaši, Sabina Sulja i Dijamant Zabrđa sa Kosova, objavili su prištinski mediji.

10.20 - Angela Merkel stigla u Berlin na sastanak Saveta za bezbednost.

09.50 - Premijer Srbije uputio je telegram saučešća nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i bavarskom premijeru.  

09.10 - Nemačka policija radi na identifikaciji i utvrđivanju nacionalnosti žrtava, a najranije informacije mogle bi da budu saopštene u podne, kaže konzulka Snežana Miljanić.

Minhenska policija saopštila je da je u pucnjavi u tržnom centru poginulo 10 ljudi, a 27 ranjeno, kao i da napadač nije povezan sa Islamskom državom. "To je tipičan slučaj nasumičnog pucanja i nema nikakve veze sa terorizmom", rekao je tužilac. Tursko ministarstvo spoljnih poslova se oglasilo saopštivši da je među žrtvama troje turskih državljana.

Nemački mediji pišu da je ubica Ali David Sonboli i da je živeo u predgrađu Maksforštat sa roditeljima. Njegovi roditelji su devedesetih došli u Nemačku, tražeći azil. Otac mu je, navodno, taksista i imao je dvojno, iransko i nemačko državljanstvo.

Jedna osoba je izjavila da je uzviknuo Alahu akbar dok je pucao, ali to niko drugi od svedoka nije potvrdio. Spekulacije o motivima idu od islamizma i neonacizma do psihičke bolesti. Navodno je pomenuo da je bio zlostavljan u školi.

Kako prenosi Rojters, napadač je bio naoružan pištoljem "glok", devet milimetara, i imao je 300 metaka u rancu. Prema rečima šefa minhenske policije Hubertusa Andrea, on nije imao dozvolu za posedovanje tog pištolja.

Do sada nije pronađena samoubilačka oproštajna poruka napadača, a njegovi roditelji, prema rečima šefa minhenske policije, nisu bili u stanju da pomognu istrazi pošto su u šoku. Istakao je i da napad "apsolutno" nije povezan sa pitanjem izbeglica.

AP prenosi da istražitelji smatraju da je napadač bio mentalno poremećen, da je bio podvrgnut psihijatrijskom lečenju i lečio se od depresije.

Policija je takođe saopštila da nema indicija da postoji još neki napadač, kao i da je sinoć do ponoći primila 4.310 poziva za pomoć.

Kancelarija bavarskog tužioca saopštila je da napadač nije imao kriminalni dosije i da policiji nije bio poznat. Navedeno je i da je imao knjigu pod nazivom "Pucnjava u glavi: Zašto đaci ubijaju".

AFP prenosi da je šef policije rekao da su nemački istražitelji utvrdili "očiglednu vezu" između jučerašnjeg napada i norveškog ultradesničarskog ubice Andersa Bering Brejvika. Istražitelji su u stanu napadača pronašli knjigu o masakru koji je počinio Brejvik.

Andre je sinoć rekao da je policija pucala u napadača i ranila ga, ali da je on uspeo da pobegne, dok je nemačka novinska agencija DPA navela da je njegovo telo kasnije pronađeno na udaljenosti od oko jedan kilometar od tržnog centra, u kojem se dogodila pucnjava.

U kući napadača bili su brojni forenzičari u potrazi za materijalnim dokazima. "Bio je tih momak. Znam ga, živeo je tu blizu mene", rekao je za Bild jedan od napadačevih komšija.

"Moj prijatelj je išao s njim u školu, odmah ga je prepoznao na snimcima", dodao je.

Policija je ranije verovala da su u napadu učestvovala najmanje tri lica, ali je Andre precizirao da se ispostavilo da druge dve osobe za koje se mislilo da povezane sa napadom, nisu sa time imale apsolutno ništa, već su samo bežale od pucnjave.

Portparol policije u prestonici Bavarske ranije je rekao da se sumnja na terorizam, ali policija još uvek ne tvrdi da postoje neposredne veze sa islamistima.

To je drugi takav napad u Nemačkoj ove nedelje. U ponedeljak je 17-godišnji azilant napao sekirom i nožem putnike u vozu u bavarskom gradu Vircburgu, prilikom čega su ranjene četiri osobe i jedna dok je bežala, a napadač je ubijen.

Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad, iako nemačke vlasti veruje da je taj napadač delovao sam.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво