Терористички напад у Минхену – најмање девет жртава, осумњичени извршио самоубиство

Осамнаестогодишњи Немац иранског порекла убио је девет и ранио 21 особу у нападу у тржном центру у Минхену, након чега је извршио самоубиство, саопштено је на конференцији за медије. Мотив напада за сада није познат. У Минхену проглашенa ванреднa ситуација.

02.25 - Напад је извео 18-годишњи Немац иранског порекла. Његово тело је пронађено у 20.30, рекао је шеф полиције на конференцији за медије и додао да он није имао криминални досије. Његов мотив још увек није познат. Погинуло је десет, рањена 21 особа. Полиција објавила престанак опасности, саобраћај у граду нормализован.

01.50 - Минхенска полиција: Напад највероватније починила једна особа, која је затим себи одузела живот. АФП јавља да је 21 особа рањена,

01.25 - На зградама сви државних установа у Немачкој у суботу ће заставе бити спуштене на пола копља, одлучиле ноћас власти те земље.  

00.50 - Магазин Фокус јавља да је полиција пронашла једно возило за које се сумња да припада нападачу.

00.30 - Немачке железнице позвале грађане, који нису успели да стигну у домове, да ноћ преспавају у возовима који су постављени у станицама. За прихват су отворене и све џамије у Минхену, јавља Гардијан. Минхен има око 1.500.000 становника и простире се на 310 квадратних километра, а после терористичког напада у петак и суспензије саобраћаја многи грађани нису успели, да стигну до својих кућа.

00.25 - Минхенска полиција саопштила да је у пуцњави рањено најмање 10 особа.

23.45 - На једном телу у близини напада налази се црвени ранац налик ономе који је имао нападач у "Мекдоналдсу". Полиција уз помоћ робота проверава ранац.

23.40 - Немачки министар спољних послова Франк Валтер Штајнмајер каже да су информације о нападу још увек контрадикторне. Истиче да локалне власти чине све да спасу животе и спрече нове претње.

23.30 - Портпарол минхенске полиције рекао је да је девето тело пронађено око једног километра од места напада. Није сигурно да ли се нападачи још налазе у Минхену, или у околини. Стотину људи сведочило је нападу.

23.00 - Немачки председник Јоаким Гаук саопштио је да је "ужаснут" због "убиственог напада" у тржном центру. "Ја сам у мислима са свим жртвама и онима који жале или страхују због својих вољених", саопштио је Гаук.

22.55 - Шеф кабинета канцеларке Ангеле Меркел Петер Алтмајер рекао да је у питању "суров и нехуман напад". Каже да ће Немачка учинити све да се спрече екстремистички напади.

22.35 - На снимку који се појавио на Твитеру један од нападача је током дуже расправе са људима који су га снимали узвикнуо "Ја сам Немац". Полиција објавила да је убијено девет особа, а проверава се да ли једно тело припада нападачу.

22.30 - У минхенске болнице после напада у тржном центру Олимпија довезени су повређени међу којима има и деце.

22.20 - Немачка телевизија РТЛ преноси да је полиција ревидирала број мртвих и да се сада говори о седам особа. Још без потврде да се један нападач убио.

22.10 - Немачки ТЗ јавља да је, према непотврђеним информацијама, један нападач мртав. Полиција не може да потврди наводе појединих медија да има седам жртава.

22.00 - Конзулату Србије за сада су се јавиле две девојке које кажу да су чуле пуцњаву у центру града, али да су сада на безбедном. 

21.40 - Портпарол минхенске полиције рекао да нема назнака да је у питњу исламски тероризам, али да напад "изгледа као терористички". Потврђено да је шест особа убијено. Још се не зна колико је рањених.

21.30 - Конзулка Србије у Минхену Снежана Миљанић у изјави за РТС препоручила је грађанима да не напуштају станове, и да не користе јавни превоз. За више информација грађани се могу јавити на телефон 0049/89982-475-72.

21.15 - Присталице Исламске државе славе на друштвеним мрежама вести о пуцњави у Минхену. "Хвала Богу, нека Бог донесе просперитет нашим људима из Исламске државе", наводи се на једном твиту на арапском језику, на налогу који је лојалан радикалној ИД, преноси Ројтерс. 

21.10 - Немачка погранична полиција кренула је хеликоптерима ка Минхену, а бројни ауто-путеви су затворени, јавља баварска радио телевизија БР

21.05 -Магазин Фокус јавио је, позивајући се на полицијске изворе, да се један од нападача упуцао у главу. Још нема потврде ове информације. 

21.00 - Полиција тражи од грађана да напусте ауто-путеве у близини Минхена. Због напада, ноћни клубови и барови у том граду вечерас неће бити отворени.  

20.52 - Минхенска полиција напад у Олимпији назвала "терористичким", јавља Велт. 

20.36 - После пуцњаве код тржног центра Олимпија и затварања главне железничке станице избила паника у Минхену. Људи по шинама иду ка одредиштима, полиција моли грађане да не излазе из кућа, јавља Велт.

20.20 - Минхенска полиција сумња да је у питању терористички напад. Баварска телевизија јавља да има шесторо мртвих. Градске власти прогласиле ванредну ситуацију.

20.15 - У току евакуација главне железничке станице у Минхену. Болнице у приправности.

20.05 - Очевици наводе да су видели три различите особе са оружјем, саопштила је минхенска полиција на Фејсбуку. Према снимцима се за сада могу идентификовати двојица нападача. Очевици су рекли да је до пуцњаве дошло на још неким локацијама, али то није потврђено.

19.45 - Баварска полиција потврдила смрт три особе, јавља телевизија НТВ. 

19.30 - Нападач је почео да пуца испред "Мекдоналдсовог" ресторана, а затим наставио у тржном центру. Полиција тврди да је ситуација још увек конфузна, али да за сада нико није ухапшен.

19.25 - У току је евакуација тржног центра. Страхује се да је више особа умешано у напад, наводи портпаролка полиције.

19.10 - Минхенска полиција саопштила је да има више мртвих, јавља лист Зидојче цајтунг. Запослени се још крију у својим радњама.

19.05 - Лист Минхенер абентцајтунг јавља да је могуће да има 15 мртвих, док телевизија НТВ наводи да се страхује да има 10 жртава. 

19.00 - Једна особа је убијена, а 10 је рањено у пуцњави, јавља АФП позивајући се на полицијске изворе. 

Најмање девет особа је убијено, а 21 је рањена у нападу у тржном центру у Минхену. Напад је извршио 18-годишњи Немац иранског порекла, који је потом извршио самоубиство.

Напад је, како преносе немачки медији, започео у ресторану брзе хране у тржном центру нешто пре 18 часова.

Немачки таблоид Билд навео је да је наоружани мушкарац трчао кроз тржни центар и пуцао на људе. Након тога је побегао у правцу подземне железнице. Очевици су навели да су видели три наоружане особе како беже, међутим, полиција је касније навела да је највероватније напад извела једна особа.

Полиција је апеловала на грађане и да не праве фотографије или видео-снимке полицијске акције. Власти су упозориле на опасност од нових напада.

Др Петер Биберталер из клиничког центра десно од реке Изар рекао је телевизији РТЛ да је код њих, као и у другим болницама, било довезених особа са тешким повредама, као и да су неки од њих тим повредама подлегли.

Рекао је да су лекари, у његовој болници, покушали да се боре за живот пар особа са тешким повредама од хитаца из ватреног оружја, али да у томе нису успели.

Такође је пренео да је из других болница чуо да је довезено и двоје деце са тешким повредама.

Шеф кабинета немачке канцеларке Ангеле Меркел Петер Алтмајер саопштио је да ће у суботу бити одржан састанак савета за безбедност како би се проценила ситуација након напада у Минхену.

Алтмајер је оценио да је напад у Минхену суров и нехуман, али да се још не може са сигурношћу рећи да ли је пуцњава у Минхену била терористички напад или чин појединца.

Ово је други напад у Немачкој за мање од недељу дана. Један 17-годишњи Авганистанац је у понедељак, 18. јула ножем и секиром напао путнике воза у Немачкој.

Екстремистичка организација Исламска држава преузела је одговорност за напад, међутим немачке власти су навеле да је нападач највероватније деловао сам.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво