Premijer Ukrajine obećava reforme i kritikuje Rusiju

Novi premijer Ukrajine Vladimir Grojsman obećao je da će njegova vlada iskoreniti korupciju i pozvao je Rusiju da poštuje primirje na istoku Ukrajine.

Grojsman je u intervjuu za AP, dan posle sastanka sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, rekao da će SAD sa 220 miliona dolara pomoći sprovođenje reformi u Ukrajini.

Reforme u nekadašnjoj zemlji Sovjetskog Saveza odvijaju se sporo u poslednje dve godine.

Premijer Ukrajine odbacio je kritike da je uzrok krize u zemlji korupcija i okrivio je vlasti u Moskvi za većinu problema sa kojima se njegova zemlja suočava.

"Ukrajina je žrtva agresije Ruske Federacije", naglasio je Grojsman.

Takođe, smatra da njegova vlada radi na deregulaciji ekonomije, poboljšanju nezavisnosti sudstva, transparentnosti i privatizaciji državnih preduzeća.

Prema njegovim rečima, nije dovoljno samo se usredsrediti na one koji su već korumpirani, već su neophodne reforme kako bi se potpuno sprečila korupcija.

Grojsman je izrazio nadu da će njegova zemlja u skoroj budućnosti dobiti sledeću tranšu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda u iznosu od 1,7 milijardi dolara, u okviru paketa pomoći od 17 milijardi dolara.

Optužio je Rusiju za kršenje krhkog primirja iz 2015. godine, koji je postignut između Rusije i Ukrajine, uz posredovanje Francuske i Nemačke.

Novopostavljeni premijer je rekao da Moskva mora osigurati potpuni prekid vatre na istoku Ukrajine, pre nego što vlada u Kijevu usvoji zakone potrebne za raspisivanje izbora u oblastima pod kontrolom pobunjenika.

"Normalizacija situacije u Donbasu trenutno potpuno zavisi od odluka Ruske Federacije", naglasio je Grojsman.

Rusija odbacuje navode da podržava pobunjenike na istoku Ukrajine i zahteva od Kijeva da raspiše izbore u oblastima u kojima živi rusko stanovništvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво