Читај ми!

Senat traži od Zemana da ne bruka Češku

Predsednik Češke neće dopustiti da mu "stave korpu na usta", poručio je portparol Miloša Zemana češkom parlamentu, koji je od šefa države zatražio da prestane da bruka zemlju i da pazi šta govori.

"Predsednik društvo spaja, ne deli, ima podršku 70 odsto javnosti. Mogu istovremeno da vas uverim da predsednik neće dozvoliti da mu stave korpu na usta. Otvoreno će govoriti o opasnosti koju predstavlja migrantska kriza", poručio je Zemanov portparol Jirži Ovčaček, javili su češki mediji.

Senat češkog parlamenta zatražio je od predsednika Češke da se ubuduće suzdržava i pripazi šta izjavljuje, da ne bruka Češku i najviše češke zvaničnike, i da ne unosi podele u češko društvo.

Poziv predsedniku Senat je u četvrtak usvojio tesnom većinom od 18 senatora od 35 koji su učestvovali u debati i glasanju od ukupno 81 senatora koliko ima gornji dom češkog parlamenta.

"Izjave predsednika degradiraju i sve su opasnije. Pooštravaju se tenzije u društvu. Priča gde hoće šta mu se hoće, bez obzira na ugled Češke Republike", kazao je u debati jedan od nezavisnih senatora Jirži Šestak.

Povod da parlament zatraži od šefa države da pripazi kako se ponaša i šta priča, pošto ga u Češkoj sve češće porede sa američkim milijarderom i kandidatom za predsednika Donaldom Trampom, bile su prvobitno Zemanove izjave protiv sankcija EU Rusiji i odobravanje ruske aneksije Krima.

Taj zahtev sada je usledio pre svega zbog Zemanove podrške češkim populistima i radikalnim ekstremistima iz Bloka protiv islama i neslana šala da bi Česi svog premijera mogli da se reše kalašnjikovom.

Poslednja kap bila je Zemanova kleveta da je jedan od vodećih čehoslovačkih intelektualaca, publicista Ferdinand Peroutka (1895–1978) u jednom trenutku bio fasciniran nacizmom i napisao pred Drugi svetski rat članak "Hitler je džentlmen".

Zemanova predsednička kancelarija taj tekst ni nakon godinu dana traganja nije mogla da nađe, a istoričari tvrde da takav članak nikada nije ni napisan ni objavljen.

Unuka Peroutke Terezije Kaslova tužila je zbog toga Češku sudu, jer, prema češkom Ustavu, predsednik tokom svog mandata ne odgovara nikom ni za šta i niko ne može da ga smeni, osim Senata parlamenta i to samo ukoliko počini krivično delo izdaje domovine.

Sud joj je u utorak dao za pravo i u presudi naložio Češkoj Republici da se izvini i plati sudske troškove, ali predsednik je preko portparola poručio da nema nameru da se izvinjava i da će terati spor sve do Ustavnog suda.

"Predsednik Republike bi trebalo da bude u svojim izjavama suzdržan tako da ne mogu da se pojave sumnje u to da će zemlja ispuniti savezničke obaveze i u to kakve vrednosti i poredak zastupa", poručili su povodom proruskih izjava Zemanu senatori.

Povodom recepta za nedemokratsku likvidaciju automatom premijera Bohuslava Sobotke, Senat je zatražio od Zemana da se suzdrži od svega što bruka funkciju i da ne ugrožava druge najviše zvaničnike.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво