Читај ми!

Amerika spremna za napad na Siriju

Vašington i Zapad nemaju dileme o tome ko je kriv za napad hemijskim oružjem u Siriji i raspoređuju snage u okolini Sirije, a zapadni mediji prenose da bi "napad krstarećim raketama" mogao da počne već u četvrtak. Pobunjenici, navodno, Pentagonu već predali spisak meta.

1.10 - Sirijska vlada je očigledno odgovorna za upotrebu hemijskog oružja protiv civila prošle sedmice i mora da odgovara zbog tog "gnusnog čina", kaže potpredsednik SAD Džozef Bajden. 

21.00 - Bela kuća saopštila da eventualna akcija u Siriji zbog upotrebe hemijskog oružja ne bi imala za cilj promenu režima predsednika Bašara el Asada.

20.52 - Približno 90 osoba iz Rusije i zemalja Zajednice Nezavisnih Država evakuisano iz Sirije avionom ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

Intervencija zapadnih sila u Siriji čini se bližom nego ikad, a to potvrđuje i portparol Bele kuće Džej Karni koji je objavio kako se narednih dana može očekivati da američka obaveštajna služba izda formalni izveštaj o navodnom korišćenju hemijskog oružja, čiji zaključak će, kako se očekuje, biti da je sirijska vlada odgovorna za takav napad.

Karni ističe da SAD imaju na raspolaganju razne opcije, a ne samo vojne. Poslednjih dana se ipak najviše govori o ograničenim napadima krstarećim raketama.

Portparol Bele kuće rekao je da SAD i još 188 zemalja potpisnica konvencije o hemijskom oružju imaju odgovornost da se poštuju međunarodne norme.

"Opcije koje razmatramo ne tiču se promene režima. One se tiču reakcije na očigledno kršenje međunarodnih standarda koji zabranjuju upotrebu hemijskog oružja", rekao je Karni.

On je, međutim, dodao da SAD podržavju sirijsku opozciju u borbi s Asadovim režimom.

Sirijska opozicija smatra da je "pitanje dana" kada će početi zapadna vojna intervencija protiv režima predsednika Bašara al Asada, a američka televizijska mreža En-Bi-Si navodi da bi vazdušni napadi mogli biti pokrenuti već u četvrtak.

Ahmad Ramadan, član političkog odbora Sirijske nacionalne koalicije, rekao je da je intervencija neizbežna i da su u pitanju "dani, a ne nedelje", i istakao je da su zapadne zemlje već konsultovale predstavnike opozicije oko eventualnih meta u Siriji.

"Nema prezicnog datuma. Ali može se govoriti o neizbežnoj međunarodnoj intervenciji protiv režima. To je pitanje dana, a ne nedelja", izjavio je Ramadan.

Naveo je da je bilo sastanaka između pobunjeničke Slobodne sirijske armije i savezničkih zemalja, na kojima se razgovaralo o mogućim metama koje bi mogle biti aerodromi, vojne baze, i skladišta oružja.

Televizija En-Bi-Si je, u međuvremenu, izvestila, pozivajući se na neimenovanog američkog zvaničnika, da bi raketni napad na Siriju mogao da počne "već u četvrtak".

Na pitanje kojih bi razmera mogla biti vazdušna operacija i koliko bi trajala, taj zvaničnik je naveo "tri dana".

Cilj intervencije bio bi, prema njegovim rečima, da se uputi poruka Asadu, a ne da se unište sirijski vojni kapaciteti.

Rojters je prethodno izvestio da su zapadne sile na jučerašnjem sastanku u Istanbulu obavestile sirijsku opoziciju da bi narednih dana mogao biti izvršen napad na Asadove snage.

Na sastanku u istanbulskom hotelu učestvovali su visoki predstavnici opozicione Sirijske nacionalne koalicije, uključujući njenog predsednika Ahmada Džarbu, kao i izaslanici 11 ključnih zemalja "Prijatelja Sirije", među kojima Amerikanac Robert Ford.

U međuvremenu su u britansku vojnu bazu na Kipru, na manje od 100 milja od Sirije, počeli da pristižu ratni avioni i vojni transporteri, što bi mogao da bude znak ubrzanih priprema za vojni udar na sirijski režim.

Britanska vojska pojačava svoje prisustvo u Mediteranu i sada ima četiri ratna broda, nosač helikoptera i dve fregate u blizini Albanije. 

Rojters podseća da je i američka mornarica od petka pojačala prisustvo u Mediteranu, gde ima ukupno četiri ratna broda sposobna za lansiranje krstarećih raketa dugog dometa.

Slično je učinila i Francuska, koja se spominje kao još jedan ključni igrač u mogućoj intervenciji. Njeni borbeni avioni se nalaze u Emiratima.

S druge strane, Italija smatra da vojna akcija međunarodnih snaga u Siriji zbog navodnog hemijskog napada na civile mora imati odborenje Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Ministarka spoljnih poslova Italije Ema Bonino rekla je da je hemijski napad "ratni zločin" i da njena vlada neće podržati vojnu akciju bez ovlašćenja Saveta bezbednosti UN.

Rusija se i dalje protivi intervenciji. Zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin je aludirajući na izjave o Siriji rekao da se zapadne zemlje ponašaju u islamskom svetu kao "majmun sa granatom".   

Zvanični Damask je, u međuvremenu, optužio američkog državnog sekretara Džona Kerija da laže kad tvrdi da postoje neoborivi dokazi masovnog napada 21. avgusta hemijskim oružjem u Siriji, koji je, prema njegovim rečima, verovatno izvršio Asadov režim.

Број коментара 52

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво