Читај ми!

Nagrada za istraživanje kvantnih čestica

Ovogodišnja Nobelova nagrada za fiziku dodeljena je dvojici istraživača na polju kvantne fizike, Francuzu Seržu Arošu i Amerikancu Dejvidu Vajnlendu. Dvojica naučnika su, nezavisno jedan od drugog, pronašla način da izmere kvantne čestice, a da ih pritom ne unište.

Francuz Serž Aroš i Amerikanac Dejvid Vajnlend dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku, saopštio je danas žiri.

Nagrađeni su za "pronalazak načina da izmere kvantne čestice, a da ih pritom ne unište, što se ranije smatralo nemogućim", navodi se u obrazloženju žirija.

Njihov rad mogao bi da rezultira izgradnjom nove vrste superbrzog kompjutera, baziranih na principima kvantne fizike, dodaje se u saopštenju žirija Švedske kraljevske akademije.

"Dobitnici ovogodišnje nagrade otvorili su vrata za novu eru u eksperimentisanju na polju kvantne fizike, demonstrirajući mogućnost da se posmatraju individualne kvantne čestice, a da se pritom ne unište", saopštila je Švedska kraljevska akademija.

Francuski i Američki naučnik su do tog otkrića došli nezavisno jedan od drugog.

Njihova istraživanja već su doprinela izradi izuzetno preciznih satova koji bi mogli da postanu novi standard vremena.

Aroš je rođen 1944. godine u Kazablanci, u Maroku. Doktorirao je 1971. godine na Univerzitetu "Pjer i Marija Kiri". Predaje na pariskim fakultetima Collège de France i Ecole Normale Supérieure.  

Dejvid Vajnlend rođen je 1944. godine u Milvokiju, u američkoj državi Viskonsin. Doktorirao je 1970. godine na Univerzitetu "Harvard". Predaje na Univerzitetu u Koloradu, u Boulderu.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво