Читај ми!

Bitka za Alepo

Najmanje 177 ljudi ubijeno u poslednja dva dana širom Sirije. Hiljade vojnika se sa granica sa Turskom premešta u Alepo. Turska zatvorila nekoliko graničnih prelaza za komercijalni saobraćaj, ali ne i za sirijske izbeglice.

Već šesti dan za redom traje nasilje u drugom najvećem sirijskom gradu Alepu, a aktivisti tvrde da je danas u sukobima režimskih snaga i pobunjenika širom zemlje ubijeno 19 ljudi, uglavnom civila.

Sukobi su u Alepu najintenzivniji u centralnom kvartu El Džamalija, u blizini lokalnog sedišta vladajuće stranke Baas, a na jugu grada pobunjenici su zapalili jednu policijsku stanicu, javio je Rojters.

Sirijske vlasti od ranih jutarnjih sati razmeštaju vojsku sa granice sa Turskom u grad Alepo, javlja Bi-Bi-Si pozivajući se na pobunjeničke izvore.

Ti izvori tvrde da su vlasti predsednika Bašara el Asada naredile premeštanje više hiljada vojnika sa granice u Alepo, a pobunjenici tvrde da režim povlači snage sa granice, jer je Alepo strateški važan.

Inače, drugi najveći grad u Siriji od juče nadleću helikopteri i ratni avioni sirijske vojske, dok pobunjenici tvrde da pod svojom kontrolom drže više delova grada.

Pobunjenici tvrde da su vojne snage napustile jedan deo Alepa uprkos podršci borbenih aviona i helikoptera, dodajući da su napali vojnu kolonu na putu za grad.

Istovremeno, snage bezbednosti su nastavile da se bore u centralnom zatvoru u Homsu sa zatvorenicima koji su organizovali pobunu prošle sedmice i zauzeli jedno krilo ove ustanove.

Aktivisti Sirijske organizacije za ljudska prava saopštili su da su sukobi u toku i u kvartu Hadžar el Asvad u Damasku, jednom od nekolicine preostalih uporišta pobunjenika u prestonici, gde nasilje ne prestaje već 10 dana.

Prema njihovim podacima, u jučerašnjim sukobima ubijeno širom Sirije ubijeno je 158 ljudi, dvostruko više nego što je prethodno rečeno.

Turska zatvara granične prelaze

Pobunjenici su preuzeli kontrolu nad nekoliko punktova na granici sa Turskom, pa je Turska zatvorila neke granične prelaze sa Sirijom, rekao je turski ministar trgovine i carine Hajati Jaziči, a prenosi državna televizija TRT.

Prema Jazicijevim rečima, 13 graničnih prelaza na liniji dugoj 911 kilometara biće od danas zatvoreno za kamione.

Jazici je rekao da kamionima neće biti dozvoljeno ni ulazak u Siriju niti izlazak iz nje, osim ako njihova destinacija nije neka treća zemlja.

Portparolka UNHCR-a, Sibela Vilkes, objasnila je da će granice sa Sirijom biti zatvorene samo za komercijalni saobraćaj, ali ne i za sirijske izbeglice koje beže od sukoba.

Istovremeno, opozicioni aktivisti tvrde da su sirijske trupe juče ubile oko 30 vernika u trenutku dok su ulazili na popodnevnu ramazansku molitvu u džamiju u jednom selu, severoistočno od grada Hama, prenosi Rojters.

Vojska i policija lojalna sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, tzv. šabiha, "na putu na izlazu iz sela Šarije, postavila je barikadu, prešla preko glavnog puta i počela da iz automatskog oružja puca na vernike koji su ulazili u džamiju", rekao je u telefonskoj izjavi agenciji Rojters aktivista koji iz bezbedonosnih razloga koristi pseudonim Džamil al Hamvi.

Prema njegovim rečima, utvrđena su imena 15 ubijenih, dok se procenjuje da isti broj tela leži na ulicama u blizini džamije.

Opozicioni Revolucionarni savet Hame saopštio je da se u okolini džamije u selu nalazi 15 mrtvih, dok se na ulicama "nalaze rasuta tela" vernika.

Izrael: Hemijsko oružje "razlog za rat"

Pobunjenici tvrde da režim predsednika Bašara el Asada namerava da upotrebi hemijsko oružje na njima, iako su sirijske vlasti nedavno saopštile da bi hemijsko oružje upotrebile samo u slučaju spoljne pretnje.

Kako navodi Slobodna vojska Sirije, hemijsko oružje sakriveno je na aerodromima da ga se pobunjenici ne bi dokopali.

Izraelski ministar inostranih poslova Avigdon Liberman rekao je da će ta država odmah reagovati ukoliko otkrije da se sirijsko hemijsko ili biološko oružje našlo u rukama militantne grupe Hezbolah.

Liberman je kratko ocenio da bi to bio "razlog za rat".

Izrael je poslednjih dana izrazio spremnost da vojnom intervencijom spreči militante da, ukoliko sirijska vlada bude srušena, dođu u posed oružja iz skladišta.

Šef izraelske vojske, međutim, savetovao je uzdržanost od intervencije, upozorivši da bi ona mogla odvući Izrael u širi rat.

U međuvremenu, Rusija je zatražila od Sirije da se uzdrži od upotrebe hemijskog oružja, naglasivši da Moskva veruje da će se sirijska vlada pridržavati svojih međunarodnih obaveza.

Oglasio se i Manaf Tlas, nekadašnji brigadni general i blizak Asadov saradnik, koji je nedavno prebegao u Pariz. Tlas je pozvao pripadnike Vojske Sirije da odbace kriminalno ponašanje režima i okrenu leđa vlastima.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво