Читај ми!

Italija prihvatila mere štednje

Poslanici Donjeg doma italijanskog parlamenta prihvatili ekonomski paket koji predviđa mere štednje od 48 milijardi evra. Prethodno, izglasano poverenje vladi premijera Silvija Berluskonija.

Donji dom italijanskog parlamenta usvojio je ekonomski paket koji predviđa mere štednje od 48 milijardi evra u naredne četiri godine. Za paket mera štenje glasalo je 314 poslanika Donjeg doma parlamenta, dok je 280 bilo protiv.

Paket štednje koji je predložio kabinet italijanskog premijera Silvija Berluskonija podrazumeva mnoštvo mera, među kojima su smanjenje troškova državne administracije i javnog sektora, poreske mere, sa krajnjim ciljem da Italija do 2014. godine izađe iz budžetskog deficita.

Usvajanju ekonomskog paketa prethodilo je glasanje o poverenju vladi, čemu je prisustvovao i premijer Berluskoni, koji je zbog toga otkazao ranije najavljenu posetu Beogradu.

Glasanje o poverenju vladi imalo je za cilj da osigura da istovetni tekst paketa štednje koji je juče usvojen u Senatu sa 161 glasom "za", 135 "protiv" i tri uzdržana, bude predstavljen danas i u Donjem domu parlamenta.

Prema italijanskom zakonodavstvu, identičan zakonski predlog mora biti usvojen u oba doma parlamenta kako bi stupio na snagu. Da se dogodilo da je Berluskonijeva vlada danas izgubila poverenje na glasanju u Donjem domu, morala bi da podnese ostavku.

Pažnja investitora usmerena je na Italiju zbog njenog velikog duga. Širenje krize u Italiji moglo bi da baci na kolena čitavu zonu evra, strahuju analitičari, pošto je italijanska privreda treća po veličini u toj grupaciji.

Merama štednje predviđeno je smanjenje troškova u budžetu za 48 milijardi evra tokom tri godine. Italija želi da smanji jedan od najvećih budžetskih deficita u zoni evra i izbegne potrebu za spasilačkim finansijskim paketom.

Planirani paket treba da spusti deficit na nulu do 2014. godine sa ovogodišnjih 3,9 odsto bruto domaćeg proizvoda. Zemlje evrozone još se bore sa sanacijom krize u Grčkoj zbog čega nesloga potresa temelje EU, kažu analitičari.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво