Obama razrešio Mekristala

Američki predsednik Barak Obama razrešio dužnosti generala Stenlija Mekristala, nakon njegove kontraverzne ocene o ključnim ljudima u administraciji američkog predsednika i njihovom strategijom u Avganistanu.

General Stenli Mekristal razrešen je dužnosti, dan nakon što ga je Bela kuća pozvala nazad u Vašington, da objasni kritičke ocene o ključnim ljudima u administraciji američkog predsednika Baraka Obame, u vezi sa strategijom u Avganistanu.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je da je na Mekristalovo mesto postavljen general Dejvid Petreus.

"Prihvato sam ostavku generala Mekstristala", izjavio je Obama na konferenciji za novinare.

Do smene Mekristala došlo je posle objavljivanja njegovog intervjua u časopisu "Roling stoun", u kome su on i njegovi najbliži saradnici kritički govorili o ljudima iz okruženja predsednika Obame, izražavajući razočaranje politikom SAD u Avganistanu.

Suštinski, problem je nastao nakon što je sa mesta predsednika države otišao Džordž Buš, koji je uglavnom slepo slušao vojne zvaničnike.

Novi šef SAD je, nasuprot tome, glavnu reč o vojnim pitanjima prepustio svojoj administraciji što je i stvorilo problem na relaciji Obama- Mekristal.

Poziv generalu da dođe u Vašington da bi objasnio svoje stavove, došao je dan posle njegovog javnog izvinjenja, u kojem je general istakao da "ima ogromno poštovanje i divljenje prema predsedniku Obami i njegovom timu za nacionalnu bezbednost" i da "ostaje rešen da obezbedi uspešan ishod" misije u Avganistanu.

Mekristal je u spornom intervjuu izjavio da, dok vodi rat u Avganistanu, neprestano mora da vodi računa o pravim neprijateljima, "slabićima iz Bele kuće".

U časopisu se, takođe, navodi da je general bio razočaran svojim susretom sa američkim predsednikom, iako je prethodno glasao za Obamu.

Mekristal je izjavio za "Roling Stoun" da ne može ni svoje vojnike da ubedi da će trenutna strategija SAD u Avganistanu dovesti do pobede u ratu.

U tekstu "Odbegli general", koji je nastao posle više nedelja intervjua i putovanja sa Mekristalovim uskim krugom pomoćnika, navode se i ruganja nižerangiranih Mekristalovih saradnika na račun potpredsednika Džozefa Bajdena i specijalnog predstavnika za Avganistan Ričarda Holbruka.

Posle objavljivanja delova članka koji sadrži kritičke komentare o administaciji u Vašingtonu, pomoćnik za medije generala Mekristala Dankan Butbi podneo je ostavku.

Butbi, angažovan da pomogne Mekristalu koji nije imao iskustvo u ophođenju sa medijima, bio je uključen u organizovanje posete novinara Majkla Hejstingsa, autora teksta u magazinu "Roling stoun".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво